DIRTY ROTTEN SCOUNDRELS (1988,SAD) - 9/10


 

Frank Oz jedan je od vodećih američkih komediografa posljednjih četrdesetak godina, a da je samo on snimio čudesnu, genijalnu crnu komediju "Smrt na sprovodu", vječnost bi mu bila zagarantirana. No, podjednako je pamtljiva još jedna njegova sjajna komedija u nas prevedena kao "Prljavi, pokvareni varalice" o dva prevaranta koji se na francuskoj Azurnoj obali natječu tko će prevariti mladu i naivnu američku nasljednicu. Manje je poznato da je "Dirty Rotten Scoundrels" zapravo remake filma "Bedtime Story" iz 1964. godine u kojem su varalice s francuske rivijere bili David Niven i Marlon Brando. I Oz je casting odradio savršeno jer i Michael Caine u ulozi uglađenog i profinjenog sredovječnog britanskog varalice i Steve Martin kao primitivni i sirovi šibicar iz Amerike su senzacionalni.

Lawrence Jamieson (Caine) je inteligentni i uglađeni varalica čiji je modus operandi zavođenje bogatih i naivnih gospođa tvrdeći da je princ u egzilu koji pokušava skupiti novac za borbu za slobodu svoje zemlje. I nekim čudom, te naivne obično sredovječne ili starije žene redom padaju na njegovu priču i zasipaju ga novcem, a njegova jedina briga je spoznaja da se na njegovom terenu pojavio još jedan varalica kojeg mediji nazivaju Šakalom. Igrom slučaja, Lawrence će pomisliti da je Šakal sitni varalica Freddy Benson (Martin) kojeg je upoznao u vlaku i pokušat će ga se riješiti, no pokazat će se da Freddy i nije tako bezazlen te će ucijeniti Lawrencea da ga istrenira i od njega napravi sebi sličnog majstora prijevare.

No, naravno da će ubrzo doći do neslaganja jer je očito da se neće moći dogovoriti oko podjele teritorija, a kada se na rivijeri pojavi naivna mlada Amerikanka Janet Colgate (podjednako briljantna Glenne Headly), Lawrence i Freddy postići će dogovor. Onaj koji prije iz nje izvuče 50 tisuća dolara je pobjednik, dok drugi napušta francusku rivijeru, a pretvorit će se to njihovo natjecanje u potpuni urnebes. Briljantna je to komedija u kojoj su i Caine i Martin u sjajnoj formi u ulogama koje kao da su pisane za njih, a "Prljavi, pokvareni varalice" na trenutke djeluje kao i parodija na ozbiljne filmove o varalicama poput legendarng "Žalca".

Jedan će drugoga stalno pokušavati namamiti u zamke, a kad se čini da je jedan od njih uspio ostvariti neku prednost, shvatit ćemo da si je zapravo iskopao novu rupu jer će ga ubrzo ovaj drugi nadmudriti. Način na koji će oni pokušati od naivne Janet izvući novac, ne samo da je potpuno apsurdan i potpuno je očito da u stvarnosti tako baš nikoga ne bi mogli preveslati, no baš inzistiranje na toj apsurdnosti, idejama izvan svake pameti koje pokušavaju izvesti, izdižu ovu komediju i stavljaju "Dirty Rotten Scoundrels" u krug najboljih i najsmješnijih komedija svog vremena.

Iz današnje perspektive možda zvuči nevjerojatno da su prema prvotnoj verziji varalice s rivijere trebali glumiti Mick Jagger i David Bowie koji je zapravo i bio inicijator ideje te je na njegov nagovor Dale Launer napisao scenarij po predlošku filma iz šezdesetih. Obojica su zbog obveza ubrzo morali odustati, a uloge Freddya nuđene su Eddyu Murphyu i Richardu Dreyfussu, a Lawrencea montipajtonovcima Johnu Cleeseu i Michaelu Palinu. Na kraju, bolji dvojac za glavne ulogu u ovoj šarmantnoj, zabavnoj i urnebesnoj komediji Oz sumnjam da je mogao odabrati i jedan je to od rijetkih filmova uz koji se čovjek može glasno smijati bez obzira koliko puta ga je prethodno pogledao.

IMDB LINK 

Primjedbe