EISMAYER (2022,AUT) - 6,5/10



Poručnik austrijske vojske Charles Eismayer (Gerhard Liebmann) djeluje kao jedan od onih tipičnih vojničkih macho tipova. Kao da mu je idol onaj "Let Me See Your War Face" narednik iz Kubrickovog "Full Metal Jacket", tako i Eismayer stalno galami na mlade ročnike u austrijskoj vojsci. I tipični je to onaj glupi, vojnički stil i dril prepun iživljavanja, a taj strogi i ozloglašeni poručnik i obiteljski čovjek, ima i tajni život koji pažljivo skriva. On je zapravo homoseksualac i noćima se potajno sastaje s raznim tipovima, a jedan mladi jugošvabo, ročnik koji je upravo stigao na dril kod tog strogog, ozloglašenog i bijesnog poručnika, pomoći će mu da izađe iz ormara.

Dugometražni debitant David Wagner snimio je ovaj film prema stvarnim događajima i stvarnim ljudima iz ne tako davne prošlosti jer priča se tu odvija prije samo nekoliko godina. U jednom trenutku kolege časnici prigovaraju Eismayeru da se malo opusti, da smanji s brutalnostima jer ako tako nastavi više se nitko neće prijavljivati u vojsku. Iako je vrijeme radnje dvijetisućite, u garnizonu su i dalje očiti homofobija, seksizam pa i rasizam. Tvrdi tako neki časnik da "pederi nemaju što raditi u vojsci i da je to isto kao da se pedofila stavi da radi u vrtiću".

Pokazao se "Eismayer" na kraju kao solidna karakterna studija, psihološka drama o čovjeku prepunom bijesa koji istovremeno kao da se srami svojih homoseksualnih sklonosti i gade mu se, no to je on i ne može iz svoje kože. Kad se u njegovoj četi pojavi jugošvabo Mario Falak (Luka Dimić), mladić koji i ne skriva da je homoseksualac i koji voli provocirati i izazivati, no svejedno je najbolji u klasi, počet će on testirati Eismayerov autoritet, a kao da će odmah i shvatiti da ovaj ima iste sklonosti. Premijeru je imao ovaj film u tjednu kritike festivala u Veneciji gdje je izabran "Eismayer" i za najbolji film u konkurenciji.

IMDB LINK

Primjedbe