EL LODO / WETLAND (2021,ŠPA) - 7/10


 

Po uvodnim scenama "El lodo" me podsjetio na "La isla minima", odlični španjolski triler Alberta Rodrigueza i to ne samo jer su oba filma smještena u močvarna područja španjolske, već i stoga što u oba glavne uloge igra Raul Arevalo. No, za razliku od "La isla minima" gdje je radnja bila smještena u močvare Andaluzije nekoliko godina nakon kraja diktature, "El lodo" se događa u sadašnjosti u močvari u okolici Valencije, gradu u kojem scenarist i redatelj Inaki Sanchez Arrieta u stvarnosti i živi. Arevalo pak ovaj puta nije policajac, već je on biolog koji se sa suprugom Claudiom (Paz Vega) i malenom kćeri Juliom ondje doselio nakon što je prihvatio posao vodočuvara prirodnog rezervata koje je zaštićeno područje.

No, lokalci uopće ne mare što je bijela laguna zaštićeno područje koje bi moglo presušiti ako se nešto ne promijeni, a osim što vodu iz lagune koriste kako hoće, praktički svi oni bave se i krivolovom na patke i ostale životinje koje ondje obitavaju. Očito je da je ondje gotovo divlji zapad na kojem svatko radi što hoće, a Ricardo (Arevalo) na silu bi to želio promijeniti i uvesti red, no neće to ići samo tako lako. Da se naslutiti da se ova obitelj doselila ovdje nakon što je Ricardo prethodno spasio slično vodno područje u Brazilu, a godinu ranije doživjeli su tragediju jer im je umro sin. Od toga se još ni Ricardo, ni Claudia nisu oporavili i dok je ona na antidepresivima, on kao da radom i spašavanjem ugroženih područja kao da se želi iskupiti što nije mogao spasiti sina.

I očito su jedan od uzora Sanchezu pri stvaranju ovog filma koji obrađuje poznatu temu došljaka u zatvorenu, ruralnu zajednicu koja živi po nekim svojim pravilima bili kultni Peckinpahovi "Psi od slame". Vrlo brzo Ricardo će doći u konflikt praktički sa svim mještanima koji neće samo mirno sjediti i gledati kako on pokušava promijeniti njihov način života, no shvatit ćemo ubrzo da situacija tu nije ni izbliza crno - bijela. Dok Ricardo pokušava spasiti rezervat, ni ne shvaća da mu se obitelj raspada i da je situacija sve gora, a sukob koji će tvrdoglavo i beskompromisno izazvati s lokalcima dijelom će isforirati i zbog vlastite frustracije, gorčine i bijesa. Naravno da će do kraja situacija potpuno eksalirati, a iako smo slične priče već imali prilike gledati, snimio je Sanchez sasvim korektan triler.

IMDB LINK 

Primjedbe