GOOD MOTHER (2021,FRA) - 7/10




 

Mama je često osoba koja drži sve na okupu i pažljivo, brižno i pametno balansira da se sve ne bi razletilo i otišlo kvragu i koju svi traže za pomoć kad upadnu u neke probleme. To svakako vrijedi za mamu iz ove kvalitetne francuske drame koju je napisala i režirala glumica Hafsia Herzi premijerno prikazane u Cannesu gdje je "Bonne mere" ili "Good Mother" dobila nagradu za najbolji glumački ansambl u sekciji Un Certain Regard. Šezdesetogodišnja Nora, podrijetlom iz Ažira, Tunisa ili Maroka nije dopustila da se njena obitelj raspadne i nakon što joj je najstariji sin završio u zatvoru zbog optužbi za pljačku benzinske pumpe. Bila je to fina obiteljska drama smještena u ona tipične imigrantske projecte velikih francuskih gradova, a posebno mi je zanimljiv ovaj film bio jer su ovakve priče smještene u te dijelove grada obično bile ispričane iz muške perspektive.

"Bonne mere" je film ispripovijedan iz ženske perspektive i iako nam je jasno da su to oni opasni dijelovi gradova u kojima turistima baš i nije preporučljivo zalutati, prvenstveno je to bila humanistička drama. Snimljeno je to u tipičnom europskom naturalističkom stilu kamerom iz ruke, a Nora s velikom obitelji s puno odrasle djece i unucima živi u stanu jednog od onih tipičnih nebodera u kojima naravno ne rade liftovi. Radi Nora dva posla kako bi financirala sve, a čini se da ona sve podnosi nekako stoički. Sretna je što su djeca živa i zdrava, nema nekih velikih snova za sebe, a sada joj je glavna preokupacija kako olakšati sinu koji je u zatvoru.

No, koliko god Nora pokušava sve držati pod kontrolom i usmjeriti djecu i unuke na pravi put, ne ide to tako lako jer mladi su mladi i svi oni sanjaju o nekim boljim i drukčijim životima. Tipična je to današnja mladež koja promatra svijet preko društvenih mreža, interneta i vidi kako izgledaju životi bogatijih i onih koji su se uspjeli bolje snaći te baš i nisu pretjerano vrući za neki običan posao. Tako će se njene kćeri rubno upetljati u prostituciju, a Nora koju u početku vidimo da konačno planira popraviti zube za što je štedjela godinama, kad shvati koliki su odvjetnički troškovi za obranu sina, opet će druge staviti na prvo mjesto. Herzi je na kraju uspjela snimiti film koji nije tipični powerty porn u kojem se eksploatira siromaštvo, nesreća i nemogućnost klasne stratifikacije. "Bonne mere" je emotivna, humanistička, dirljiva obiteljska drama o običnim ljudima s običnim problemima za svoje okruženje i posveta svim majkama.  

IMDB LINK 

Primjedbe