LAS ELEGIDAS (2015,MEX) - 8/10


 

Već smo navikli da nam iz Meksika stižu filmovi koji šokiraju realističnošću i prikazom tamošnje užasavajuće svakodnevice, a jedan od takvih je i "Las elegidas" ili "The Chosen Ones". Uznemirujuća drama scenarista i režisera Davida Pablosa premijeru je imala u sekciji Drukčiji pogled festivala u Cannesu, a kasnije je trijumfirala i u izboru za meksički film godine. Osvojio je Pablos i nagrade Ariel za najbolji scenarij i režiju, a od samog početka "Los elegidas" kreće šokantno, uznemirujuće, zastrašujuće i ne staje. 15-godišnji Ulysis i 14-godišnja Sofia (izvanredna Nancy Talamantes) su dvoje mladih u vezi. Tako se barem čini na prvu, sve dok ne shvatimo čime se bavi Ulysisova obitelj i koji je njegov zadatak.

Ulysisov otac i brat vode lanac prostitucije i imaju ilegalni bordel u kojem prisilno drže djevojčice i djevojke doslovno kao seksualno roblje. Prijetnjama da će pobiti njih i obitelji drže ih u zatočeništvu i tjeraju na prostituiranje, a Sofia je prva djevojka koju je Ulysis uspio uvući u taj krug. No, mladi Ulysis zaljubit će se u djevojčicu koja će zahvaljujući njemu završiti kao prostitutka, a iako ga proždire to što je napravio i bijesan je što mora to raditi, on jednostavno kao da ne vidi izlaz iz tog začaranog kruga. Ipak, maleni izlaz za njega i Sofiu će se pokazati kada mu otac predloži da umjesto nje pronađe drugu djevojku za bordel, a očajni klinac uvjeren je da će sve biti divno i krasno jednom kada nađe novu žrtvu i na taj način izbavi Sofiu.

I baš kao većina tih modernih meksičkih filmova, ono što najviše uznemiruje i zastrašuje je realizam kojim je sve ovdje prikazano i gledatelju od početka mora biti jasno da to teško može biti potpuno izmišljena priča, već je to nešto što se zasigurno dogodilo, vjerojatno i dalje događa. Šokantno je to, tragično i okrutno kad shvatimo na koji način funkcionira to vrebanje djevojčica i djevojaka te potom manipuliranje njima kako bi ih se pretvorilo u seksualno roblje. Podjednako je jezivo kad vidimo Ulysisovu obitelj kako se ponaša kao da je to nešto najnormalnije. Kako oni prema van vode naizgled obične živote i kao da je njihov posao nešto posve normalno.

Naslućuje se da i policija zna za čime se ova obitelj bavi jer jednostavno je nemoguće voditi takav posao da se to ne sazna, no nitko se na to previše ne obazire. I dok je policija vjerojatno dobro potplaćena, susjedi od kojih će Sofia pokušati pronaći pomoć pri bijegu su u smrtnom strahu od Ulysisove obitelji i nitko i ne pomišlja na pomaganje njoj ili nekoj drugoj djevojci koja je zatočena. Pa iako "Las elegidas" ponajviše šokira realizmom i uvjerljivošću, Pablos je pokazao i da je autor s puno smisla i stila jer poštedio nas je on eksplicitnih prikaza užasa koje proživljava Sofia. U tim trenucima kamera se fokusira na njeno lice, a mlada glumica koja ju je utjelovila i kojoj je ovo bila prva uloga, sjajna je i na njenom licu zaista možemo iščitati sve ono što osjeća zbog situacije u kojoj se zatekla.

IMDB LINK 

Primjedbe