NIGHT MOVES (2013,SAD) - 7/10


 

Troje radikalnih environmentalista odlučilo je izvesti protest svojih života - raznijeti branu hidroekeltrane u Oregonu. Tako u najkraćim crtama zvuči opis trilera - drame kojom se ugledna američka indie filmašica Kelly Reichardt predstavila u glavnom programu festivala u Veneciji. Reichardt se već do tada potvrdila kao jedno od vodećih imena na američkoj nezavisnoj filmskoj sceni, a s "Night Moves" je ona promijenila i svoj dotadašnji minimalistički stil po kojem je do tada bila poznata. "Noćna kretanja" je njen možda i naj-mainstream film, a riječ je o zapravo potpuno promišljenom, pametnom i zaokruženom filmu koji na delikatan način obrađuje jednu prilično kontroverznu temu.

Josh (Jesse Eisenberg) i Dena (Dakota Fanning) dvoje su mladih radikalnih environmetalista. Jedni od onih koji su uvjereni da se nešto pod hitno mora poduzeti jer priroda samo što se nije uništila, klima se bespovratno mijenja, svijet se zagađuje, a oni ne mogu samo besposleno sjediti i gledati kako sve propada. Tako će oni pronaći bivšeg marinca Harmona (Peter Sarsgard) i njih troje upustit će se u realizaciju plana o kojem dugo maštaju. Dizanje u zrak jedne od brana na obližnjoj hidroelektrani bit će njihov znak protesta, no jasno da će malo toga tu ići onako kako su oni to zamislili.

Pratimo tako tu njihovu realizaciju plana od samog početka i kupovine čamca kojim se misle odvesti do brane pa do onoga što će se događati s njihovim životima nakon što svoj plan i realiziraju. Reichardt zauzima ovdje potpuno neutralnu poziciju i gotovo na opservacijski način donosi priču o troje zapravo posve različitih ljudi koje je povezao isti potpuno radikalni i suludi plan. Iako su se i Josh i Dena nadali da će njihova akcija imati neki efekt i učinak u samoj borbi za prirodi, ispostavit će se da će taj događaj imati efekt na njih same. Posebno je zanimljivo u drugoj polovici filma bilo pratiti kako je taj događaj utjecao na njihove živote pa je "Night Moves" ujedno i sasvim solidna karakterna studija.

IMDB LINK 

Primjedbe