POSLIJE ZIME (2021,CRG) - 6,5/10


 

Poneki crnogorski film obično uhvatim tijekom Zagreb film festivala kad u popratnom dijelu online besplatno ponude i poneka djela od partnerskih festivala. Izbor je ovaj puta pao na "Poslije zime", debitantski dugometražni film Ivana Bakrača koji je svojedobno bio i u domaćoj kino distribuciji, a drama je to u kojoj kroz duže vremensko razdoblje pratimo sudbinu pet prijatelja iz djetinjstva u Nikšiću. Život je Janu (Ivona Kustudić), Mariju (Ana Vučković), Mladena (Momčilo Otašević), Daču (Petar Burić) i Bubi (Maja Šuša) rasuo po raznim krajevima nekadašnje zemlje. Svi su oni danas na pragu tridesetih, a kao što je često slučaj i u stvarnosti, kao da su svi oni zapeli još negdje na pola puta između mladosti i željeli bi se i dalje ponašati kao kad su bili desetak godina mlađi i ozbiljnosti koju nose godine.

Jana i Marija žive u Kotoru i rade u pekarnici te se nadaju nekom boljem poslu i životu općenito, a njihov odnos počet će se mijenjati kada Marija od dečka pokupi spolnu bolest. Mladen i Dača cimeri su u Beogradu gdje su ostali živjeti nakon fakulteta, a zaputit će se tijekom ljeta oni prema Crnoj Gori kako bi obišli obitelj i prijatelje, no posjet misterioznom tipu koji živi usamljenički na selu i prijatelj je Mladenovog oca, promijenit će im život. Bubi pak živi u Novom Sadu gdje još studira francuski i konobari, a odlazak k njoj za vrijeme dok se ondje održava festival Exit jedan je od rituala cijele ove ekipe.

I svima njima život je u nekoj vrsti kaosa, a ova egzistencijalistička drama kao da je pomalo pratila trend europske kinematografije koja se nerijetko bavi problematikom generacije koja kao da je i dalje zaglavila između mladosti i ozbiljnih godina. Svi oni će do kraja na neki svoj način morati sazrijeti, suočiti se s problemima koje su prethodno izbjegavali i vjerovali da će sami od sebe nekako nestati kao što su slični problemi nestajali dok imaš 18 ili 20 godina. I bilo je to na kraju sasvim solidno i "Poslije zime" je korektan film koji uspijeva izbjeći standardne klišeje u koje često upadnu filmovi slične tematike te me pomalo podsjetio na "The Big Chill" Lawrencea Kasdana iako su tamo likovi ipak nešto stariji.

IMDB LINK 

Primjedbe