PRAY, OBEY, KILL (2021,ŠVE) - 7/10


 

True crime dokumentarna mini serija Šveđanina Henrika Georgssona bavi se vjerojatno najbizarnijim kriminalističkim slučajem u novijoj švedskoj povijesti, barem u 21. stoljeću. U noći 10. siječnja 2004. godine netko je u maloj religijskoj zajednici u mjestašcu Knutby u središnjoj Švedskoj teško ranio 30-godišnjeg muškarca i ubio suprugu tamošnjeg pastora pentekostalne crkve, Helgea Fossmoa. Već sljedećeg dana ubojstvo i pokušaj ubojstva priznala je tada 26-godišnja dadilja pastora koja je živjela s njim i ubijenom ženom, a uskoro je uhićen i sam pastor. Situacija će postati još bizarnija i nevjerojatnija kad se sazna da je i prva Helgeova žena umrla u istoj kući pod misterioznim okolnostima, a ubrzo će se saznati da je Helge bio ne samo u vezi s dadiljom, već i sa ženom ranjenog muškarca.

I ne samo to, tvrdit će dadilja da joj je sam bog poslao poruke da mora počiniti ta ubojstva, a petnaestak godina kasnije dva švedska istraživačka novinara, Anton Berg i Martin Johnson odlučili su ponovno preispitati cijeli ovaj slučaj prepun nelogičnosti. I to do u detalja pošto je ova šestodijelna dokumentarna serija nevjerojatno temeljita i detaljna dok Berg i Johnson pokušavaju tu pronaći bilo kakvu nelogičnost, nove dokaze, rupe u istrazi i nešto novo. I ne čudi da je slučaj Knutby bio tako intrigantan i zanimljiv švedskoj javnosti i medijima jer ima tu svega što jedan pravi true-crime treba imati. Od seksa i ubojstava do religijskog fundamentalizma u toj maloj kongregaciji za koju će se zapravo ispostaviti da je bio bizarni kult sudnjeg dana na čelu sa ženom koja je tvrdila da je ona zapravo Isusova nevjesta.

Od početka pa do kraja cijela je ova priča obavijena velom tajne, misterioznosti, zavjeta šutnje, no dva novinara odlučili su konačno saznati što se zapravo dogodilo u Knutbyju. I to ne samo te kobne noći, već i kasnije jer je ta bizarna religijska zajednica ondje i dalje nastavila funkcionirati te su se i dalje ondje događale neke stvari koje se i ne bi trebale događati u religijskim zajednicama. Tematski je i stilski "Prey, Obey, Kill" potpuno na tragu sličnih američkih sadržaja kakvih smo se mogli nagledati posljednjih godina, a zanimljivo je kako je iste godine snimljena i igrana serija jednostavno nazvana "Knutby" koja se bavi istim slučajem.

IMDB LINK 

Primjedbe