PUGALO / SCARECROW (2020,RUS) - 6/10


 

Bio je ovo još jedan u nizu novih ruskih filmova čija se radnja zbiva negdje duboko u provinciji, točnije u ruskoj pokrajini Sakha na sjeveroistoku. Regija je to poznata po izrazito teškoj i hladnoj klimi pa i ne čudi da se na površini većoj od tri milijuna kvadratnih kilometara (cijela Europa se prostire na nešto više od 10 milijuna kvadratnih kilometara) živi manje od milijun ljudi. Upravo u jednoj seoskoj zajednici ove klimatski surove pokrajine odvija se radnja i filma "Pugalo" (Scarecrow) čiji je scenarist, producent i redatelj Dmitrij Davidov, filmaš koji je rođen i živi upravo u glavnom gradu te regije, Jakutsku. Riječ je o jednom od onih tipičnih istočnoeuropskih filmova snimljenih s minimalnim budžetom koji se ističe autentičnošću, no ne i očekivanom realističnošću.

To i ne čudi jer je glavna junakinja seoska iscjeliteljica i pustinjakinja, pripadnica tamošnjeg domorodačkog naroda (uostalom, kao i svi likovi koje ćemo upoznati u ovom filmu) koju svi nazivaju Strašilo. Zbog toga što seljani smatraju da ona ima neke nadnaravne moći i da je zahvaljujući nekim demonima iz tajge došla do tih sposobnosti, gotovo svi je redom mrze. No, sve do trenutka kada im je potrebna njezina pomoć i trenutaka kada moderna medicina zakaže. Već u uvodnoj sceni vidimo kako izgleda modus operandi Strašila. Ona kao da iz bolesnih ili ozlijeđenih ljudi izvlači bolesti i sve ono što se skriva u njima, a potom sve te bolesti i zlo ispire obilnim količinama votke. I dok pomaže svima, Strašilo kao da je sama sebi najveći neprijatelj, a od samog početka nam je jasno da je ona često i sama zlostavljana koja samoću ubija u votki koju dobije nakon što uspješno obavi izliječenje.

Kućica u kojoj živi često je na meti vandala, seoska djeca je proganjaju i maltretiraju, a nakon nekog vremena postat će nam jasno da ona pokušava pronaći kćer koju je dala na posvajanje dok je bila mala. Sada je saznala da bi njena kćer mogla biti u gradu i željela bi se ponovno povezati s njom, no to baš i neće ići tako lako. "Pugalo" je pravi primjer filmske egzotike u kojem veliku i važnu ulogu igra upravo to egzotično, nepristupačno i za život teško okruženje koje se sjajno potencira praktički u svakom kadru. Dogurao je ovaj mali film i do tri nominacije u izboru za najbolji ruski film godine (najbolji film, režija te je naturščikica koja je utjelovila Strašilo, Valentina Romanova - Chyskyyray bila nominirana za najbolju glumicu). 

IMDB LINK 

Primjedbe