REALITY (2023,SAD) - 6,5/10


 

Intrigantnom kombinacijom trilera i drame u Berlinu se predstavila iskusna američka dramatičarka Tina Satter kojoj je "Reality" bio i prvi film koji je snimila. Film je to koji počinje prilično zbunjujuće i podosta konfuzno, čak i pomalo frustrirajuće jer su neki detalji koji se čine krucijalni zamućeni ili bolje rečeno klasificirani pošto je film snimljen prema audiozapisu stvarnog događaja. Kako je "Reality" film u koji je najbolje uroniti sa što manje predznanja o samoj radnji, tako nam u početku gotovo ništa nije jasno. Osim da se naziv "Reality" ne odnosi na neki Reality Show, već su roditelji glavne protagonistice očito bili prilično maštoviti pa su joj nadjenuli ime Reality, a da sve bude još nevjerojatnije preziva se ona Winner.

I Reality je utjelovila mlada zvijezda Sydney Sweeney koju su upamtili svi oni koji su gledali serije "Euphoria" ili prvu sezonu "The White Lotus", a ovdje je ona u bitno drukčijoj ulozi. Vidimo je prvo kako radi u nekom uredu u Georgiji i na Fox Newsu gleda vijesti o tome kako je tadašnji predsjednik Donald Trump otpustio tadašnjeg šefa FBI-ja. Vrijeme radnje je proljeće 2017. godine, a jednog dana po povratku kući će je na vratima dočekati dva tipa koji se predstavljaju kao agenti FBI-ja i imaju nalog za pretres njene kuće i njene imovine. Reality se od početka ponaša baš čudno, kao da je dolazak agenata FBI-ja nešto najnormalnije i razgovara ona s njima te ne djeluje posebno iznenađeno, a polako shvaćamo i razloge ne samo tko je ona, već i zbog čega su došli.

Shvaćamo da Reality zapravo radi u nekoj vladinoj agenciji ili tajnoj službi, da je bila u zračnim snagama, a sada da je prevoditelj s nekih azijskih jezika za nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA). Dok ona razgovara s dvojicom agenata, u kuću joj upadaju novi agenti, kopaju po stvarima, nešto traže, a Reality polako shvaća da je u ozbiljnim problemima. Kakvim točno i zašto, morat ćete sami otkriti jer sve dalje bilo bi užasno spoilanje, baš kao i guglanje njenog imena pošto je Satter film snimila na način da prethodna saznanja mogu dosta narušiti cijeli koncept priče.

Priče koja se do kraja razvila čak zanimljivo i svidio mi se način na koji je Satter strukturirala priču, a snimila je ona "Reality" prema kontroverznoj predstavi koju je postavila nekoliko godina ranije. Film je to koji otvara neka zanimljiva pitanja i čovjek se na kraju mora zamisliti što je tu zapravo veći i ozbiljniji problem, ono što je Reality navodno napravila ili činjenica da će se zbog toga naći u ozbiljnim problemima. Iako ćemo do kraja shvatiti da smo relativno slične priče već imali prilike gledati, upravo je struktura ovog filma ono što ga čini posebnim, neobičnim, čak i originalnim.

IMDB LINK 

Primjedbe