REBEL (2022,BEL) - 8,5/10


 

Belgijski dvojac marokanskog porijekla Adil El Arbi i Bilall Fallah snimio je do sada možda i najbolji film o vremenu zloglasnog tzv. Islamskog kalifata koji je nekoliko godina sijao strah po teritoriju Iraka i Sirije. Dvojac koji se naziva Adil i Billal već se okušao i u Hollywoodu snimivši treći nastavak franšize "Bad Boys" s Willom Smithom i Martinom Lawrenceom, snimio je izvanredan, kontroverzan i provokativan film koji je i žanrovski gotovo nemoguće ukalupiti. Istovremeno je "Rebel" ratna i obiteljska drama, žestoki akcijski triler pa i romantični moderni rap-mjuzikl, a taj modernistički, mladenački, na trenutke gotovo pa spotovski pristup ovdje je sjajno profunkcionirao.

Film je to i jako zanimljivo strukturiran, čija je radnja nelinearna, a priču pratimo iz perspektive dvojice braće i njihove majke. Sve tu kreće s televizijskim vijestima iz Sirije koje s uzbuđenjem prati i staro i mlado u Molenbeeku, predgrađu Bruxellesa u kojem uglavnom žive imigranti iz Azije i Afrike. Među njima su i mladi reper i sitni kriminalac Kamal (Aboubakr Bensaihi), koji živi sa 12-godišnjim bratom Nassimom i majkom Leilom (Lubna Azabal iz Incendies u još jednoj sjajnoj ulozi). I čini se na početku to kao još jedna tipična soc-realistička drama o problematici imigranata u Europi, sve dok prvo Kamal kao u nekom rap-mjuziklu iznosi svoju stranu priče. Već tada shvaćamo da će "Rebel" biti bitno drukčiji film od svih koje smo prethodno gledali o ratu u Siriji, a nakon što se Kamal zaputi u Siriju s idejom pomaganja žrtvama rata, bit će uvučen u vrtlog rata i završit će među najgorima od najgorih.

Nassim je pak dječak koji u starijem bratu vidi uzora i dok ga svi u školi gledaju kao terorista jer mu se brat pridružio ISIL-u, takav bijesni, ogorčeni i naivni klinac postat će laka meta za one koji regrutiraju djecu za islamsku državu. Na kraju, u prvi plan će doći i njihova majka koja će dobiti zadatak da pokuša spasiti cijelu situaciju, ako je to više uopće moguće. I film je to majstorski režiran u kojem imamo i sjajne akcijske scene na kakvima bi pozavidjeli i neki režiseri holivudskih blockbustera, a iako ovako na prvu to možda zvuči nevjerojatno i nemoguće, film je to koji kod gledatelja izaziva empatiju.

Unatoč tome što film zapravo počinje egzekucijom koju izvode ISIL-ovci, a među egzekutorima je i Karim, do kraja ćemo shvatiti da ništa tu nije crno - bijelo. Kompleksna je to akcijska drama koja istovremeno i sjajno prikazuje i iluzije kakve su o toj barbarskoj kvazidržavnoj tvorevini možda imali mladi europski Arapi koji su romantizirali džihad, ali i stvarno stanje na terenu. Brutalnosti i nezamislive okrutnosti, šokantna stvarnost koja udara na sva osjetila i sve ono što vidimo ovdje, još je i strašnije i jezivije od predodžbe svakog normalnog čovjeka o tom polusvijetu.

U samoj svojoj srži, "Rebel" je priča o jednoj obitelji koju će okrutni rat i možda naivne, mladenačke iluzije potpuno uništiti, ali i film koji unatoč trajanju dužem od dva sata, od prve do zadnje sekunde drži pažnju i predložak je to od kojeg bi se bez problema mogla napraviti mini-serija. Iako možda na papiru cijela ova priča i ne zvuči uvjerljivo ili kao nešto iz čega je moguće napraviti nešto zaokurženo, Adil i Bilall uspjeli su izvesti praktički nemoguće. Napraviti modernu, dinamičnu, uzbudljivu i potresnu, a opet emotivnu i empatičnu dramu o modernim antijunacima koja je do sada možda i najbolji film o ISIL-u koji sam pogledao.

IMDB LINK 

Primjedbe