SANCTUARY (2022,SAD) - 6,5/10


 

Margaret Qualley i Christopher Abbott su Rebecca i Hal, domina i bogati perverznjak, mazohist koji upravo treba preuzeti obiteljsku korporaciju nakon smrti oca. Kako film kreće, njih dvoje se sastaju na jednoj očito regularnoj seansi. Rebecca ulazi u Halovu hotelsku sobu s plavom perikom na glavi i u poslovnom odijelu i čini se kao da oni vode neke poslovne pregovore i razgovore. No, ubrzo shvaćamo da je to njihov standardni čvenk i Rebecca postupa po scenariju koju je za nju pripremio Hal, a prije nego što smo se uopće uspjeli snaći, Hal je gol na podu kupaonice i četkicom za zube čisti zahodsku školjku dok ga Rebecca ponižava.

I tada nam postaje jasno da je Hal jedan od onih podložnih tipova, mazohist koji uživa u tome da ga se ponižava. To je ujedno i njegova velika tajna za koju bi, jasno, volio da ostane skrivena, a situacija će se potpuno oteti kontroli kada on odluči prekinuti seanse s Rebeccom. Jer sada on postaje CEO velike korporacije i nada se da će se svoje domine lako riješiti, no neće to baš ići tako jer ako netko zna sve njegove tajne, to je upravo ona i ako ga netko zaista poznaje, to je upravo ona. Rebecca je sigurna da je tip poput Hala nesposoban za taj okrutni svijet korporativnog biznisa i zato će mu pripremiti iznenađujuću kontraponudu.

Iako je "Sanctuary" film čija se radnja odvija u jednom interijeru odnosno u hotelskoj sobi i film u kojem imamo samo dvoje likova, uspio je mladi američki filmaš Zachary Wigon po scenariju Micaha Bloomberga snimiti čak i zanimljiv i dinamičan film, pun preokreta. Naravno da dobar dio zasluga za to pripada i glumačkom tandemu te su i Abbott i Qualey u dobroj formi i tek na kraju zapravo shvaćamo kompleksnost njihovih likova. Iako na prvu "Sanctuary" može zvučati kao neka perverzija, više je to netipična romantična komedija o ljudima čiju ćemo motivaciju i porive shvatiti na samom kraju, kada puno toga zapravo i sjeda na svoje mjesto.

IMDB LINK 

Primjedbe