SOMEWHERE IN QUEENS (2022,SAD) - 7/10



Raya Romana i dalje se najbolje sjećamo po humorističnoj seriji "Svi vole Raymonda" u kojoj je glumio italoameričkog sportskog novinara s Long Islanda u svakodnevnim problemima. Sada je Ray preselio s Long Islanda u Queens, skinuo bijeli i stavio plavi ovratnik radničke klase u humornoj drami koju je sam napisao i režirao. Sada je on Leo Russo, italoamerikanac srednjih godina, nekako smotani tip koji radi u obiteljskoj građevinskoj tvrtci u kojoj je zaposlena cijela njegova familija i u kojoj je pretpostavljao da će raditi i njegov sin maturant Matthew zvani Sticks.

Iako dijeluje potpuno asocijalno, povučeno, skoro pa na rubu autističnog spektra, Sticks je prvoklasni košarkaš kojem će se otvoriti prigoda za stipendiju na sveučilištu u Philadelphiji. No, mlađahni Sticks na iznenađenje svih, pogotovo svog oca i majke Angele (Laurie Metcalf koje se također najbolje sjećamo po ulozi u jednoj seriji odnosno kao Jackie Harris u Roseanne), jednog dana pojavit će se s curom. I to zgodnom, šarmantnom i elokventonom Dani (Sadie Stanley) u koju će se zaljubiti onako kako se zaljubljuju klinci njegovih godina. No, dok je za Sticksa to fatalna veza, Dani je baš i ne shvaća ozbiljno, tim više jer za koji mjesec i ona završava školu i planira proputovanje Amerikom.

Nakon što Dani ostavi Sticksa, a ovom potonu sve lađe i postane nezainteresiran i za košarku i za stipendiju, brižni otac pokušat će izgladiti njihovu vezu, barem to neko vrijeme dok ne prođu upisi. I bio je "Somewhere in Queens" jedan od onih životnih, gorko - slatkih filmova, humorna drama o suočavanju sa strahovima, ali i o tome kako roditelji ponekad preko vlastite djece pokušavaju liječiti svoje komplekse i neuspjehe. Iako su i Leo i Angela cijeli život posvetili svome sinu i roditelji su za poželjeti, kada stari shvati da mu je sin zaista perspektivni košarkaš i da bi mogao ostvariti karijeru, on kao da će sve podrediti tome da Sticks uspije. I to bez da ga zapita što on uopće želi od života i kakvi su njegovi planovi.

Romano zbilja ovdje kao da odašilje energiju kao iz svoje poznate serije i ponovno je on onaj tipični otac koji bi ugodio svima, a dobre namjere često se pretvore u potpunu katastrofu. Ponovno je tu jak adut i zafrkancija na račun glasnih italoameričkih obitelji u kojoj se sve generacije nedjeljom sastaju na zajedničkom ručku pa se svađaju i nadvikuju, a i Dani će iznenada upasti u taj potpuno joj nepoznat svijet. Premijeru je "Somewhere in Queens" imao (a gdje drugdje!) na festivalu u njujorškoj Tribeci i simpatična je to, light humorna drama.

IMDB LINK 

Primjedbe