STILL: A MICHAEL J. FOX MOVIE (2023,SAD) - 8/10


 

Slavni glumac Michael J. Fox o svom je životu i o svojoj bolesti odlučio progovoriti u dokumentarcu oskarovca Davisa Guggenheima. Uz najvažniju filmsku nagradu za dokumentarac "Inconvinient Truth" Guggenheim je snimio cijeli niz impresivnih filmova, a ističu se među njima i brojni biografski dokumentarci. No, nije "Still" klasični biografski dokumentarac jer uz to što je sam Michael J. Fox narator i pratimo tu priču o njegovom životu od početka, istovremeno pratimo kako njegov život izgleda danas.

I zaista je to tužna sudbina jer na vrhuncu slave Foxu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest. Bolest koja u pravilu pogađa ljude starije životne dobi Foxu je dijagnosticirana u kasnim dvadesetima i u početku se on ponašao kao da to nije nešto što će ga zaustaviti. I dalje je snimao luđačkim tempom, nikome osim članovima najbliže obitelji nije govorio o bolesti, a kada je krajem devedesetih javno otkrio od čega boluje, svi su bili u šoku. Šokantno izgleda Fox i sada. Iako je već zagazio u šezdesete i dalje on izgleda nevjerojatno mladoliko, skoro dječački. No, iako mu je ta opaka bolest bitno odredila život i vidimo s kakvim se problemima on susreće i kako mu je otežano kretanje, vidimo da se Fox ne želi predati.

I dalje on ima neki dječački šarm, sjaj u očima, smisao za humor i zafrkava se na vlastiti račun (u to smo se mogli uvjeriti i u jednoj od najluđih epizoda "Curb Your Enthusiasm" Larrya Davida). Njegova životna priča također je iznimno zanimljiva i saznajemo tu kako je oduvijek bio malen, sitan i da je izgledao puno mlađi nego što stvarno jest. Zbog takve fizičke konstitucije kao dječak je često bio na meti nasilnika, a još kao tinejdžer odlučio se oprobati u glumi, preselio u Hollywood i nakon nekoliko gladnih godina, konačno je dočekao šansu. Prvo u humorističnoj seriji "Family Ties", a onda mu se osmjehnula sreća kada ga je Robert Zemeckis pozvao u posljednji čas za zamjenu Erica Stoltza za ulogu tinejdžera u nekom tinejdžerskom filmu o putovanju kroz vrijeme.

"Povratak u budućnost" i pripadajući mu nastavci obilježili su Foxovu karijeru i život, a "Still" je film koji vješto izbjegava sve formule biografskog dokumentarca. Dok Fox pripovijeda o svom životu, a paralelno povremeno pratimo njegov svakodnevni život, sve je to uglavnom ilustrirano scenama iz njegovih filmova i serija. Uspio je Guggenheim napraviti podjednako intiman, a istovremeno uzbudljiv, zanimljiv, zabavan iako je njegova priča baš tužna. No, dok mu je ta grozna bolest potpuno narušila motoriku i ne može kontrolirati te stalne tremore i biti miran fizički, djeluje on tako miran u glavi, pomiren sam sa sobom, bistar i realan dok otkriva svoju životnu priču.

IMDB LINK 

Primjedbe