TAKE SHELTER (2011,SAD) - 8/10


 

Američki indie filmaš Jeff Nichols je radnju svog prvog, za sada i najboljeg filma smjestio u ruralni Ohio. U središtu pažnje ovog psihološkog trilera - drame je 35-godišnji Curtis (odlični Michael Shannon), građevinski radnik, naizgled uzoran muž Samanthi (Jessica Chastain) i otac gluhonijemoj djevojčici. No, njihov mirni, potpuno prosječni i obični život jedne takve obitelji iz unutrašnjosti Amerike polako će se početi raspadati kada Curtis počne doživljavati mračne, apokaliptične vizije. Gotovo svake noći budit će ga tako stvarne noćne more, a on će postajati sve uvjereniji da će se nešto loše dogoditi.

Počet će on graditi sklonište za svoju obitelj u slučaju tornada koja znaju harati tim područjem, a istovremeno će postajati sve zabrinutiji da tone u paranoidnu shizofreniju. Razloga za paniku po tom pitanju Curtis svakako ima jer je i njegova majka u tridesetim godinama obolila od shizofrenije i hospitalizirana je u ludnici, a kako će vrijeme prolaziti i Curtisovo stanje postajat će sve gore. Snimio je Nichols mračni, upečatljivi, uznemirujući i nelagodni triler u kojem tenzije i napetost ne počivaju u specijalnim efektima, već u nečem unutarnjem.

I dok se gledatelju sve više čini da Curtis doista tone u ludilo, ostaje onaj djelić sumnje koji propitkuje je li on možda u pravu. Je li moguće da taj čovjek zaista može predosjetiti da dolazi nešto loše, katastrofalno i apokaliptično i da je on zapravo jedini razuman dok su ludi svi ostali koji ga ne shvaćaju ozbiljno. I koji misle da mu nije dobro. Opsesiji da mora izgraditi skrovište za obitelj, Curtis će podrediti cijeli život i sve oko njega počet će se raspadati, prvo odnos s najboljim prijateljem Dewartom (Shea Wigham) koji će ga pratiti i pomagati mu, sve do određenog trenutka.

Curtis će postajati sve paranoičniji, a to će polako shvaćati i svi oni koji ga znaju i ne znaju u mjestu. I on sam će pokušati pronaći odgovor na pitanje koje ga muči. Posjetit će mamu u ludari kako bi od nje pokušao saznati na koji način se kod nje počela manifestirati shizofrenija, počet će čitati literaturu o toj bolesti, konzultirat će se sa stručnjacima. No, bez obzira što duboko u sebi strahuje da je obolio mentalno, jednostavno si ne može pomoći jer su znakovi koje vidi i osjeća presnažni. Sjajno Nichols tu gradi tenziju i napetost od početka do kraja i gledatelj konstantno razmišlja što se tu zapravo događa. Shannon je zaista sjajan, možda mu je to i najbolja uloga u karijeri, ma sjajan je cijeli film koji je Nicholsu donio nagradu na tjednu kritike u Cannesu.

IMDB LINK 

Primjedbe