THE FOREVER PRISONER (2021,SAD) - 8,5/10


 

Neumorni američki istraživački dokumentarist Alex Gibney donosi nam još jedan fantastičan dokumentarac. Još jednu jezivu i užasavajuću istraživačku dokumentarnu dramu u kojoj se nominalno bavi sudbinom prvog islamističkog terorista uopće uhvaćenog nakon napada na Twin Towerse, no prvenstveno je to film kojim prikazuje kakvi su zapravo bili rezultati mučenja zarobljenika odobreni početkom 2002. godine. Na samom početku filma Gibney nas upoznaje sa činjenicama. Od početka američkog rata protiv terora potrošeno je 8 trilijuna dolara, poginulo je 900 tisuća ljudi, a još 38 milijuna je raseljeno.

Kakvi su rezultati rata koji traje već sada dva desetljeća, svima su jasni, a zanimljivo je kako su se temom koju obrađuje ovaj dokumentarac, posljednjih godina bavili i neki filmovi pa i serije. Riječ je o filmu "The Report" o senatskom istražitelju koji je shvatio razmjere te američke doktrine naprednih tehnika ispitivanja što je zapravo eufemizam za torturu zarobljenika kako bi se iz njih izvukle informacije, ali i o Schraderovom "The Card Counteru" u kojem je glavni lik pokeraš koji je nekoć bio jedan od tih koji su provodili te torture. Kao i obično, istražio je Gibney cijelu priču do u detalja, a okupio je tu i valjda najbolje moguće sugovornike.

Od istražitelja FBI-ja koji je prvi ispitivao uhićenog Abua Zubaydaha i kako je on standardnim tehnikama od tog tipa uspio i izvući neke korisne informacije pa do tipova koji su zapravo i izumili te tehnike torture uz koje bi vjerojatno svatko rekao što god se od njega traži. I do početka do kraja cijela ova priča djeluje nevjerojatno jer u trenutku uhićenja Abua Zubaydaha smatralo se trećim ili četvrtim čovjekom Al-Qaide da bi se ubrzo ispostavilo da su informacije kojima su raspolagale američke službe bile prilično pogrešne. Pokazalo se da je ovaj tip uhvaćen u Pakistanu u ožujku 2002. godine zapravo radio nezavisno od Bin Ladena i ekipe, no svejedno je imao on neke informacije.

Naziv "Vječni zatvorenik" odnosi se upravo na njega jer i dalje je ovaj terorist zatvoren u vojnoj bazi u Guantanamo bez da je ikada protiv njega podignuta bilo kakva optužnica i da je ikada za bilo što formalno optužen. Naravno da sam Zubaydah nije mogao biti sugovornik, no ono što mu se događalo dok je bio zatvaran na tajnim lokacijama od Tajlanda preko Poljske i Litve pa do Guantanama on je preko odvjetnika dostavio u crtežima. I dok danas cijeli svijet zna kakvim su torturama bili izloženi osumnjičeni za terorizam koji su uhvaćeni, potpuno je suluda i apsurdna priča kako je sve to krenulo.

Jedan od sugovornika je tu i psiholog James Mitchell koji je te tehnike ispitivanja osmislio prema ranijim tehnikama koje su prethodno testirane na američkim vojnicima kako bi oni uspjeli eskivirati davanje odgovora u slučaju hvatanja od strana koje ne poštuju Ženevsku konvenciju. Iako je od samog početka bilo jasno da takav oblik "ispitivanja" ne može dati nikakve rezultate jer će svatko podvrgnut takvoj psihofizičkoj torturi priznati sve što se od njega traži, bilo to istina ili ne, krenulo se s primjenom tih monstruoznih tenika. I ovim filmom Gibney se potvrdio kao beskompromisni dokumentarist, sjajan i provokativan filmaš koji ovakve kompleksne i kontroverzne teme zna iznijeti majstorski, precizno i djeluje to itekako šokantno.

IMDB LINK 

Primjedbe