THE NAKED SPUR (1953,SAD) - 7,5/10


 

James Stewart je u ovom klasičnom westernu Anthonyja Manna lovac na ucjene Howard Kemp koji se nekoliko godina nakon američkog građanskog rata zatekao u vrletima Rocky Mountainsa negdje u Coloradu. U potrazi je on za Benom Vandergroatom (Robert Ryan), odmetnikom koji je ubio šerifa u Kanzasu, a za pomoć će angažirati starog tragača za zlatom Jessea Tatea (Millard Mitchell). Kad shvate da se Ben sakrio na vrhu stijene, pucnjava će privući mladog vojnika Roya Andersona (Ralph Meeker) koji će im se također pridružiti u akciji, a dogovor je da na kraju podijele novac od nagrade. Jednom kad nekako uspiju doži do odbjeglog razbojnika, shvatit će da on nije sam, već je u njegovom društv djevojka Lina (Janet Leigh), kćer starog Benovog kompanjona u pljačkama koji je ubijen za vrijeme prethodnog pohoda u Kanzasu.

Bio je "The Naked Spur" jedan od onih klasičnih westerna sa zapravo jednostavnom premisom, samo pet likova i opasnim okruženjem Rocky Mountainsa. Dok Kemp i ostatak društva pokušavaju odmetnika privesti vlastima i omogućiti mu jednokratni izlet na vješanja, on na sve načine pokušava unijeti nemir među njih i posvađati ih. Naravno da će se situacija tu iznimno zakomplicirati, na mladu plavušu Linu teško će bilo tko od ove ekipe ostati hladan. Kakav bi to bio klasični western bez sukoba s indijancima koji imaju neraščišćenih računa s nekim od njih, a iako "The Naked Spur" nikako ne spada u sam vrh ovog žanra, ističe se odličnom izgradnjom i karakterizacijom likova jer svi oni imaju zanimljivu pozadinsku priču i neke svoje motive.

Zanimljivo je kako je Stewart nastupio čak u pet westerna koje je snimio Mann (ukupno u osam filmova raznih žanrova), a bio je ovaj film svojedobno veliki hit u američkim kinima. Iako Janet Leigh danas ponajviše pamtimo po ulozi Marion Crane u čuvenom Hitchcockovom "Psihu", zanimljivo je kako je ona zapravo posve slučajno postala glumica. Tijekom zimovanja u Sierra Nevadi, zvijezda ranog filma Norma Shearer zapazila je na zidu hotela fotografiju mlade nasmiješene plavuše, a po povratku u Los Angeles tu je fotografiju pokazala MGM-ovom lovcu na talente. Ispostavilo se da je ta zgodna plavuša anđeoskog osmjeha tada 18-godišnja Jeanette Helen Morrison koja je ubrzo prihvatila poziv u Hollywood promijenivši ime prvo u Jeanette Reames po svom drugom mužu (nije cura gubila vrijeme, prvi puta se udala, a još brže razvela kao 15-godišnjakinja) pa u Jeanette Morrison, na kraju u Janet Leigh pod kojim imenom je i danas pamtimo.  

IMDB LINK 

Primjedbe