THE SPARRING PARTNER (2022,CHN) - 6,5/10


 

True crime fenomen polako, ali sigurno nakon Amerike zahvaća i ostale svjetske kinematografije, a na tu pošast imuna nije ostala ni Kina ili preceznije rečeno Hong Kong gdje je snimljen ovaj triler - sudska drama. Naravno da bi bilo čudno da u zemlji s više od milijardu stanovnika nema morbidnih i bolesnih slučajeva ubojstava, a film koji kao scenarist potpisuje iskusni Frankie Tam, a kao režiser debitant Ho Cheuk-Tin, inspiraciju je pronašao u jednom takvom stvarnom slučaju. Godine 2013. u Hong Kongu je na brutalan način 28-godišnjak ubio svoje roditelje i potom se riješio njihovih posmrtnih ostataka.

Dijelove njihovih tijela pržio je u mikrovalnoj pećnici, glave im je držao u škrinji pa i ne čudi da je ovaj slučaj tada izazvao ozbiljnu pažnju medija i javnosti. Gotovo desetljeće kasnije po ovom morbidnom slučajevu snimljen je i cjelovečernji film koji je dobrim dijelom upropašten nepotrebnim stilizacijama i kompliciranjem, stalnim flešbekovima i snolikim sekvencama u kojima ubojica sebe zamišlja kao - Hitlera. I podjednako je "The Sparring Partner" sudska drama koliko i triler jer upoznajemo tu i hongkonški pravosudni sustav pošto jedna od linija radnje prati devet porotnika koji moraju odlučiti jesu li optuženici krivi za te jezive zločine.

Situacija je tim dramatičnija jer je uz 28-godišnjeg sina Henrya koji je priznao ubojstva, optužen i njegov rubno retardirani prijatelj Angus. Glavno pitanje s kojim se susreće porota glasi je li Angus zajedno s Henryem počinio taj gnjusni zločin, a kroz flešbekove i iznošenje dokaznih materijala tijekom rasprave, doznajemo detalje, ali i pozadinu cijele priče. Priča je tu koncipirana pomalo rašomonski jer Henry i Angus imaju svoje verzije događaja i sve je to dosta kontradiktorno, no osim što je zanimljiva priča uprskana nepotrebnim stilizacijama i stalnim skokovima kroz vrijeme, film je nepotrebno razvučen na gotovo dva i pol sata.

IMDB LINK 

Primjedbe