UNE HISTOIRE D'AMOUR ET DE DESIR (2021,FRA-TUN) – 6,5/10


 

Ahmed (Sami Outalbali) je 18-godišnjak podrijetlom iz Alžira koji živi negdje u pregrađu Pariza. Iako dolazi on iz naizgled siromašne obitelji i živi u tipičnom socijalnom stanu u socijalnom neboderu gdje obitavaju uglavnom slični poput njega, uspio je Ahmed uz stipendiju upisati studij književnosti na prestižnoj Sorbonni. Iako je i rođen i odrastao u Francuskoj, Ahmed ima izgrađen snažan arapski i islamski identitet, bez obzira što arapski ne zna ni čitati ni pisati, a potpuno će se šokirati kada na kolegiju arapske književnosti otkrije erotikom nabijeno pjesništvo. Ostat će Ahmed potpuno zbunjen jer je odgojen misleći da su seksualnost i erotika nešto loše i pokušavao je svoje nagone potiskivati, a to će postati još teže kada upozna Farah (Zbeida Belhajamor), kolegicu koja je na studij u Pariz stigla iz Tunisa.

Tuniška filmašica Leyla Bouzid ovom pomalo netipičnom romantičnom dramom predstavila se tijekom tjedna kritike u Cannesu, a najzanimljiviji segment "A Tale of Love and Desire" ili "Une histoire d'amour et desir" u originalu je činjenica da je muški lik taj koji je suzdržan, dok je žena puno otvorenija, modernija iako je on odrastao u Europi, a ona stiže iz Tunisa. Vrlo brzo postat će jasno da između Ahmeda i Farah postoji privlačnost, no sramežljivi i povučeni mladić pokušat će potisnuti ono što osjeća i ponašati se prema nekim tradicionalnim običajima koji od njega traže suzdržavanje, skrivanje osjećaja, sve ono što je navodno zapisano u nekoj svetoj knjizi.

S druge strane, potpuno će ga iznenaditi Fahrina otvorenost, modernost, potpuno iskakanje iz nekakvog tipskog ženskog ponašanja na kakvo je navikao u predgrađima u kojima uglavnom žive imigranti iz Afrike. Ispostavit će se da je djevojka odrasla u Tunisu daleko modernija i emancipiranija od njega kojeg brine kako će reagirati okolina i povlači se, dok bi istovremeno eksplodirao od nejebice. Baš me iritirao ovaj klinac koji se očito osjeća manje vrijednim od modernih kolega s fakulteta te misli da on ne pripada tom krugu, komplicira i izdrkava, dovodi se u situaciju da ostane bez jedne od onih čistih i velikih ljubavi o kojima je čitao od mladosti. I to samo zbog nekih gluparija koje je netko nekoć zapisao u neku knjigu i sada bi se svi tih idiotarija trebali držati.  

IMDB LINK 

Primjedbe