WHITE HOUSE PLUMBERS (2023,SAD) - 8/10


 

Kao jedna od najurnebesnijih i najduhovitijih serija koje smo za sada imali priliku pogledati u 2023. godini, pokazala se povijesna serija koja se bavi poznatim skandalom Watergate s početka sedamdesetih godina. Iako se ni godinu ranije pojavila serija "Gaslit" s Juliom Roberts i Seanom Pennom koja se bavila istom temom, ali iz perspektive Marthe Mitchell i njenog supruga, Johna Mitchella, koji je za vrijeme Nixonove vladavine bio glavni državni tužitelj, "Vodoinstalateri Bijele kuće" poznatu priču donosi iz perspektive ekipe koja je izvela samu akciju. Akciju koja je ubrzo dovela do prvog i za sada jedinog opoziva nekog američkog predsjednika.

Ti "vodoinstalateri" su Howard Hunt (Woody Harrelson) i Gordon Liddy (Justin Theroux), nekadašnji operativac CIA-e i nekadašnji agent FBI-ja koji su iz ovalnog ureda posredno dobili zadatak sabotiranja predsjedničke kampanje demokratskog protukandidata. I sve ono što ćemo ovdje vidjeti djeluje potpuno suludo, nestvarno, bolesno tako da zapravo i nije nemoguće da se baš tako dogodilo. Iz današnje perspektive, s dobrih pola stoljeća kasnije, sve to što se događalo može djelovati kao suluda, nenormalna zajebancija, no nespretnost i potpuna traljavost naslovnog dvojca dovela je do tada najvećeg političkog skandala u američkoj povijesti.

Posebno groteskan je ovdje lik Gordona Liddyja u genijalnoj Therouxovoj izvedbi (negdje sam čitao da se Harrelson zafrkavao da on svaki put dobije manje atraktivne uloge od kolega mu u serijama i filmovima, a najbolji primjer je prije ovog bio True Detective), tipa koji ne samo da je potpuni luđak, već i nacist, obožavatelj Hitlera, uvjeren da je njegova misija osigurati da crvena komunistička neman u vidu američkih demokrata nikako ne preuzme vlast. I kreće priča koju su osmislili Alex Gregory i Peter Huyck odmah u glavu pa tako u uvodnoj sceni prve od pet epizoda vidimo ovaj dvojac kako uz pomoć nekakvih Kubanaca izvodi akcije koje će se pokazati kao predigra za sami Watergate.

I u nekoliko navrata oni ne uspijevaju izvesti provalu u željene lokacije, no svejedno će im neizravno Nixon povjeriti tu važnu zadaću i osigurati budžet. Ideje koje će imati prvenstveno totalno nenormalni Liddy su izvan svake pameti, no od svih tih prijedloga sabotaža, jedna će na kraju biti i odobrena. Do kraja ćemo shvatiti da je plan koji je osmislio Liddy bitno drukčiji od onog koji je planirao Hunt, no jednom kad se krene s realizacijom, povratka nema. Snimljeno je to u pomalo tragikomičnom duhu, vidimo i kako će se razvijati obiteljske situacije, pogotovo kod Hunta, a sve ono što ćemu tu vidjeti je izvan svake pameti.

IMDB LINK 

Primjedbe