ZATOPEK (2021,ČEŠ) - 7/10


 

Emil Zatopek češki je atletičar čije ime pamte vjerojatno svi oni koji barem iole prate atletiku. Češka lokomotiva, kako su ga nazivali, na olimpijskim igrama 1952. uspio je postići nešto što nije napravio nitko prije, ni poslije, osvojiti zlatne medalje na utrkama od 5 i 10 km te na maratonu. I otvorila je biografska drama jednostavno nazvana po glavnom protagonistu festival u Karlovym Varyma, a iskusni David Ondriček dobio je za češke uvjete itekako impresivan budžet od 5,5 milijuna dolara. Iako nije "Zatopek" jedna od onih vrhunskih biografija, dobar je to i zanimljiv film koji je ujedno i priča o jednom vremenu.

Premda je Zatopek na vrhuncu forme bio četrdesetih i pedesetih, radnja tu kreće 1968. godine kada nakon razočaranja na olimpijadi u Meksiku u Prag stiže australski trkač Ron Clarke. On će kod svog prijatelja i uzora Zatopeka potražiti inspiraciju i povratak u formu, a paralelno s njihovim druženjima i razgovorima u razdoblju kada je Čeh već u kasnim četrdesetima, kroz flešbekove pratimo i njegovu životnu priču. I naravno da je to prava filmska priča, nevjerojatna igra sudbine u kojoj je Zatopek kao 16-godišnjak sasvim slučajno počeo trčati.

Pomalo je čudna odluka bila što je Zatopeka od 16. pa do 46. godine utjelovio isti glumac, Vaclav Neužil koji je za ovu ulogu osvojio i nagradu za češkog glumca godine. Ukupno je "Zatopek" imao gotovo 20 nominacija u izboru na češki film godine, osvojivši praktički sve one najvažnije, kao što su one za najbolji film i režiju. Svejedno, dobro je Ondriček tu prikazao i povijesno razdoblje, ali i pomalo konfliktnu Zatopekovu osobnost i mudro je postupio što ga nije prikazao kao sveca, a to je zamka u koju upadnu mnogi kad rade takve filmove.

Jednom kad shvati da je vrhunski trkač, s vremenom će se on pretvoriti u egoista koji misli samo na sebe, no vjerojatno to tako i mora biti ako želiš biti najbolji u nekom sportu. Vidimo i da je on zahvaljujući svom statusu i slavi mogao ono što ni izbliza nisu mogli prosječni Čehoslovaci njegovog vremena, a nije se previše zamarao nepravednim sustavom. Vješto je on plivao u tom suludom sistemu, slušao tipične komunističe parole da ne trči samo za sebe, već za cijelu naciju i slično. Kompleksan je i njegov odnos sa suprugom Danom (Martha Issova), također uspješnom atletičarkom koja je puno toga žrtvovala za njegov uspjeh.

IMDB LINK 

Primjedbe