RADIOGRAM (2017,BUG) - 6,5/10



Još jedan film koji nas vodi u Bugarsku za vrijeme komunizma i vladavine tamošnjeg pandana rumunjskog kolege mu Nicolaeu Čaušeskua, Todora Živkova. Godina je 1971. i komunistička diktatura je na vrhuncu, no utjecaji modernosti i duh zapadnog, slobodnog društva nekako se probijaju i do najvećih zabiti. Tu su BBC, Radio Luksemburg, Radio slobodna Europa koji se potajno slušaju i u planinskim predjelima u kojima živi i turska manjina, a ona je posebno na udaru komunističkog režima. Posebno je tu revan komesar Zaharijev koji maltretira lokalno stanovništvo jer sluša zapadne radio stanice ili pak pjevuši tradicionalne turske napjeve.

Maltretiranje je na takvoj razini da se od turskog stanovništva čak traži da mijenjaju svoja imena u bugarska, baš kao što je, shvatit ćemo, napravio i sam Zaharijev, koji je također etnički Turčin no sada je veći Bugar i komunist i od samog Živkova. Posebno je na njegovom udaru obitelj njegovog nekadašnjeg prijatelja Alija koji je oženio Zaharijevovu ljubav iz mladosti, Yasmin i s njom ima sina Ahmeta koji dane provodi poskrivečke slušajući rock'n'roll koji dopire sa zabranjenih radio frekvencija. Kako prolaze oni koji slušaju te zle, dekadentne zvuke koji kvare narod, vidimo već u prvoj sceni kada Zaharijev i ekipa odvode jednog mladića uhvaćenog u noćnom uživanju u Beatlesima i Beach Boysima.

Kad se pokvari Ahmetov radio, njegov otac zaputit će se pješke na stotinu kilometara dugo i opasno putovanje u grad po novi prijemnik, a bit će to Alijevo putovanje zapravo i simbolički odgovor ne opresiji i totalitarizmu, nasilju koji cijelo mjesto i svi proživljavaju. Ističe se "Radiogram" sjajnom fotografijom i snimljen je na odličnim lokacijama bugarske provincije, no ipak sam od ove drame očekivao nešto više jer očigledno je kako je snimljen ovaj film u skromnim uvjetima. No, to i ne bi bio problem da i gluma i režija nisu nekako tanki, neuvjerljivi, ziheraški na razini prosječnog televizijskog filma.

IMDB LINK 

Primjedbe