TO LIVE TO SING (2019,CHN) - 6,5/10




 

Johnny Ma kanadski je filmaš podrijetlom iz Kine koji se odlučio ipak snimati filmove u zemlji iz koje potječe. Već debitantskim dugometražnim filmom, izvanrednom krimi dramom "Old Stone" o taksistu čiji će se život pretvoriti u potpuni kaos nakon što poslije prometne nesreće završi u raljama kineske birokracije, pokazao se Ma kao autor s puno potencijala. Iako je njegov sljedeći film ipak nešto slabiji, "To Live, to Sing" je solidna drama kojom se opet dijelom bavi paklom birokracije, no ipak je to puno nježnija, mirnija priča u kojoj kontrastira tradicionalnu i modernu Kinu.

Tu staru, tradicionalnu Kinu u nestajanju ovdje predstavlja kazališna trupa koja izvodi drevnu kinesku operu, način zabave koji zanima tek rijetke. Zhao je menadžerica kazališne družine koja i živi i izvodi predstave u staroj kući u dijelu grada predviđenom za rušenje i modernizaciju u nekom od kineskih megapolisa. Njihove nastupe dolaze gledati tek rijetki i to uglavnom starija publika i to uglavnom zbog jedine mlade članice skupine, Zhaoine nećakinje Dan Dan koja je apsolutna zvijezda showa. No, i Dan Dan sanja o odlasku i drukčijoj karijeri, shvaćajući da se vrijeme kazališne grupe bliži kraju, a ni ona, kao i nitko drugi osim Zhao, ne znaju da je zgrada u kojoj nastupaju predviđena za rušenje.

Menadžerica će tako na sve načine pokušati sačuvati ne samo kazališnu grupu na okupu, već će i staru zgradu pokušati sačuvati od rušenja. I bio je "To Live, to Sing" jedna od onih gorko - slatkih drama s povremenim komičnim elementima, na trenutke nadrealna, a opet dirljiva, egzotična i posve univerzalnih priča. Film je to koji se ističe žarkim bojama koje se ne ogledavaju samo u scenografiji, kostimima i šminki tradicionalnih i arhaičnih predstava koje kazalište izvodi, već se tu konstantno kontrastiraju modernost i tradicija. I stalno tu vidimo bagere i ostale radni strojeve koji drobe stare kuće i zgrade u susjedstvu, približavaju se Zhaoinom kazalištu i bez imalo ustručavanja će i njega sravniti sa zemljom kada dođe na red.

IMDB LINK 

Primjedbe