FOXCATCHER (2014,SAD) - 8/10


 

Ne znam gdje je nestao američki režiser Bennett Miller koji još ništa novoga nije snimio od "Foxcatchera", biografske sportske drame kojom je nakon "Capote" i "Moneyball" još jednom pokazao da je sjajan sljednik američkog stila sedamdesetih. Priča je to osmišljena o stvarnim događajima i stvarnim ljudima, a u središtu pažnje je rivalitet između dva ponajbolja američka hrvača, braće Davea (Mark Ruffalo) i Marka (Chaning Tatum) Schultza. Iako su obojica osvojili zlatne medalje na olimpijadi 1984. godine, mlađi Mark osjeća da je u sjeni starijeg brata.

Iako su oni iznimno povezani i bliski, odrasli su zajedno ili bolje rečeno Dave je bio surogat i otac i majka Marku, no mlađi brat je svjestan da će stalno biti u sjeni šarmantnog, simpatičnog starijeg brata kojeg svi vole dok je on zatvoren, povučen, gotovo asocijalan. Dave je i trener, oženjen je i ima djecu, dok je Mark ne samo samac, već se čini da on uopće nema ni prijatelja, ni da ga zanimaju žene. Djeluje on baš kao čudak, pomalo jezivi tip kao stvoren za izbjegavanja, a zatim će se u njegovom životu pojaviti još ljigaviji i odbojniji tip, milijarder John du Pont (Steve Carell).

Njegova obitelj jedna je od najbogatijih u Americi i obogatili su se oni još davnih dana proizvodnjom oružja, a John je na svom imanju u Pennsylvaniji odlučio napraviti prvoklasni trening centar za hrvanje. John je hrvački fanatik, a shvatit ćemo vrlo brzo da je on i potpuno poremećen, bolestan čovjek. Miljama daleko od tipičnih objesnih bogataša koji ne znaju što b sa sobom. On je zbilja potpuni bolesnik koji će zariti kandže u Marka, a ovaj će pristati živjeti na njegovom imanju i ondje se pripremati za nadolazeću olimpijadu, no kad shvati da je prodao dušu vragu, već će biti kasno. Vrlo brzo postat će očito da je John za Marka zainteresiran prvenstveno iz dva razloga.

Preko Marka će pokušati doći do njegovog brata, a očigledno je i kako je on potisnuti homoseksualac koji je dijelom zainteresiran za hrvanje kako bi se mogao trljati s drugim muškarcima, ali i iz inata majci koja taj sport smatra odbojnim. Uz to, John je čovjek koji je naučio dobiti sve što poželi i nije navikao da mu se kaže ne pa će ga dodatno razbijesniti učestalo Daveovo odbijanje, a sve će tu voditi prema potpunoj katastrofi i tragediji. Mračna je to i prilično nelagodna biografska drama o opsesiji, obijesti, inatu, koja je na kraju zaslužila pet nominacija za Oscara. Među njima se posebno ističe ona za glavnu mušku ulogu Carrellu koji je zaista jeziv kao poremećeni milijarder koji potpuno odbojno djeluje i fizički i karakterno.

IMDB LINK 

Primjedbe