SERGEANT RUTLEDGE (1960,SAD) - 7,5/10


 

Osim što ga se smatra jednim od najvećih američkih filmaša svih vremena, John Ford je ne samo jedan od prvih mainstream režisera koji je dodijelio glavnu ulogu crncu, već i jedan od prvih koji se na iskren i realan način pozabavio problematikom rasizma u američkom filmu. I to sistemskog rasizma koji vuče korijene još iz davne povijesti, a kako Forda prvenstveno vežemo za žanr westerna, tako i ne čudi da je u te divljezapadske okolnosti postavio priču sudske krimi drame. Woody Strode je tako narednik Braxton Rutledge, prvi dočasnik crnačke regimente američke konjice početkom 1880-ih koji je završio na vojnom sudu zbog optužbi za silovanje i ubojstvo bijele djevojke.

I prije nego što je Rutledge sjeo na optuženičku klupu, vješala su praktički pripremljena i svi pretpostavljaju da će se suđenje završiti po hitnom postupku i da će do kraja dana crnac završiti s omčom oko vrata. Osim za ubojstvo i silovanje djevojke, Rutledge je optužen i za ubojstvo njenog oca i časnika američke vojske, zapovjednika utvrde kojem je i on sam bio podređen. Njegove obrane će se primiti poručnik Cantrell (Jeffrey Hunter), također njegov nadređeni, a što se zapravo dogodilo, postupno ćemo saznavati kroz formu flešbeka. Kako će koji svjedok dolaziti pred sudsko vijeće tako ćemo dobivati dubinu cijele priče, kao i pozadinu Rutledgevog karaktera i osobnosti.

I očito je kako Ford praktički do kraja svog stvaralaštva i nije odustao od svog prepoznatljivog stila prihvaćenog od svih u klasičnom westernu, a premda "Sergeant Rutledge" iz današnje perspektive djeluje očekivano arhaično, film je to u kojem se na hrabar način pozabavio nasilnim korijenima Amerike. I dok je u klasičnom američkom westernu bilo normalno da su bijelci dobri momci, hrabri pustolovi i pioniri u kroćenju tih divljih, opasnih prostranstava, indijanci i svi ostali imali su gotovo pa funkciju glinenih golubova za odstrijel s vremenom se i taj pogled počeo mijenjati. Očigledno i kod samog Forda koji je dvije godine kasnije snimio i jedan od svojih najboljih filmova, legendarni western "Čovjek koji je ustrijelio Libertya Valancea" s Johnom Wayneom i Jamesom Stewartom.

IMDB LINK 

Primjedbe