BULLETS OVER BROADWAY (1994,SAD) - 8/10


 

Woody Allen desetljećima je bio jedan od najproduktivnijih američkih filmaša, autor prepoznatljivog stila koji je čak 24 puta bio nominiran za Oscara osvojivši tri za scenarij i jednog za režiju. U filmu koji je imao sedam nominacija, među kojima je Allen bio nominiran i za režiju i za scenarij, donosi nam on svoju verziju života u preddepresijskoj Americi 1928. godine. Njegova je to verzija priče o čuvenim gangsterima, ali naravno začinjena njegovim crnim humorom, kao i umjetnošću jer u središtu pažnje je tu mladi pisac David Shane (John Cusack u ulozi kakve je obično Allen pisao za sebe).

Iako su njegove prethodne dvije drame bile neuspješne na Broadwayu, sada on ima novo djelo za koje je uvjeren da će postati hit, no problem je što nitko ne želi producirati njegovu predstavu. Ipak, sreća će mu se osmjehnuti jer će producent Julian Marx (Jack Warden) pronaći financijera u mafijaškom bossu Nicku Valentiju (Joe Viterelli). Uvjet je samo da njegova mlada i potpuno netalentirana djevojka, plesačica Olive Neal (Jennifer Tealy) dobije ulogu što će Davida dovesti do potpunog ludila. Ipak, mladi i idealistički pisac koji unedogled voli filozofirati i stalno jadikuje, pristat će na taj kompromis, a glumačka postava polako će se popunjavati.

Za glavnu ulogu će angažirati nekoć veliku zvijezdu Helen Sinclair (Dianne Wiest koja je osvojila Oscara za sporednu žensku ulogu i to drugi put u Allenovom filmu nakon "Hannah and her Sisters") koja je danas potpuno propala i ima velikih problema s alkoholom. Za mušku glavnu ulogu angažirao je pak Britanca Warnera Purcella (Jim Broadbent) kojeg prati glas da zna nekontrolirano jesti i brzo se deblja, a iako već ova sama premisa ima potencijala za vrhunsku komediju, dodatni šlag na torti bit će lik gangstera i Olivinog tjelohranitelja Cheecha (Chazz Palminteri). Iako se na prvu on čini kao tipični siledžija i ubojica, inzistirat će on da mora biti na svakoj probi uz Olive, a kako će vrijeme prolaziti, tako će on autoru početi davati sugestije za predstavu.

U početku će David na to bijesniti, no ispostavit će se da Cheechovi prijedlozi imaju smisla. Po običaju će se sve to fino zakomplicirati, a iako je i "Bullets over Broadway" film koji odiše tipičnim allenovskim pomalo farsičnim humorom, film je to koji ispod površine skriva i pomalo mračnu stranu. Jednom kad ga dotakne slava, u početku skromni pisac koji prezire stil života zvijezda počet će se ponašati gotovo kao iste te zvijezde i prestat će mariti za umjetničku vrijednost svog djela. Čak ga i netalentirana Olive s iritantnim piskutavim glasićem neće više smetati, a pokazat će se da je Cheech taj kojem je najviše stalo za kvalitetu samog sadržaja i da je on taj koji će učiniti sve da tekst i izvedba budu što bolji.

IMDB LINK 

Primjedbe