ONCE UPON A TIME IN CALCUTTA (2021,IND) - 6,5/10


 

Nakon bilo jednom na divljem zapadu, u Americi, Hollywoodu, Meksiku, Veneciji i ostalim mjestima, eto nama i filma s istim prefiksom iz Calcutte. Ili po novom, kako vidim, iz Kolkate, trećeg po veličini metropolitanskog središta u Indiji koje broji više od 14 milijuna stanovnika. Autor Aditya Vikram Sengupta inspiraciju je dijelom pronašao i po stvarnim događajima, a životna je to i realistična drama u kojoj će se ispreplesti sudbine nekoliko stanara jedne zgrade.

Film je to u kojem Sengupta tematizira ubrzani razvoj prijestolnice pokrajine Zapadni Bengal u kojoj se rodio i u kojoj živi, a ideja za priču došla mu je kada je fotografirao kip dinosaura u središtu Calcutte iza kojeg se u to vrijeme gradio ogromni vijadukt. Činilo mu se to kao da se neki relikt davnih vremena kao što je kip dinosaura utrkuje sa simbolom modernosti, a u središtu pažnje je kako nemogućnost planiranja razvoja takvih velikih i napučenih gradova utječe na daljnju ekonomsku polarizaciju stanovništva.

Ela je sredovječna žena kojoj je nedavno umro sin, a odlučila je ona napustiti muža i kuću i nastaviti sama sa svojim životom. No, njeni planovi će pasti u vodu kada joj banka odbije kredit za kupnju svoje kuće, nakon čega joj uskočiti direktor firme u kojoj radi. I to i doslovno uskočiti jer pristat će ona na vezu s njim kako bi se dokopala novca za kupnju kuće, a ubrzo će se ispostaviti da je brkati šef zapravo prevarant čija je firma zapravo najobičnija ponzi-shema. Drugi važan lik je Elin polubrat Bubu kojeg je njena majka, nekoć plesačica u cabaretu, dobila u sličnoj vanbračnoj avanturi sa svojim šefom tako da se i po tom pitanju povijest tu ponavlja.

IMDB LINK 

Primjedbe