SNOW AND THE BEAR (2022,TUR) - 6,5/10


 

Asli (Merve Dizdar) je mlada medicinska sestra iz grada koja se usred zime zaputila u izolirano selo negdje u planinama Turske. Mjesto je to koje izgleda kao da zima ondje nigdje ne prolazi, snijeg je već napadao do guzice i vrlo brzo postaje nam jasno da je debitantski dugometražni film mlade turske filmašice Selcen Ergun jedna od onih tipičnih priča o svojevrsnom konfliktu civilizacija. Tradicije i modernosti, mlade autsajderice na nepoznatom, hladnom i nepristupačnom terenu te primitivne, zaostale, zatvorene i patrijarhalne zajednice koja je zimi očito i fizički odsječena od ostatka svijeta.

Možda na početku "Snow and the Bear" ima ugođaj horora, no vrlo brzo shvaćamo da je film premijerno prikazan na festivalu u Torontu solidna kombinacija drame i trilera koja se potpuno uklapa u standarde modernog turskog filma. Obrađuje on temu koja je već više puta pa i bolje obrađena u brojnim prethodnim filmovima, a cijela priča ovdje je obavijena dodatnim velom misterije pa i opasnosti jer osim lokalnih ljudi, velika opasnost u zimskom periodu ondje su i medvjedi iz naziva filma. Zapravo, pitanje je tko je veća opasnost, glavni medvjed probuđen iz zimskog sna koji se približio selu i za kojim će se organizirati potraga ili ljudi koji će krenuti za njim.

Iako Asli i ne mora biti ondje, shvatit ćemo da ona želi pomoći lokalnom stanovništvu koje je iznenada ostalo bez liječnika. Pokušat će se ona uklopiti u to ruralno, primitivno, zatvoreno i nepovjerljivo društvo, a ispostavit će se da duboki snijeg koji sve prekriva ima i simbolično značenje jer kao da je on i prekrio sve tajne i probleme. Odmah po Aslinom dolasku, nestat će tip koji i nije nešto omiljen u selu, stari pijani gnjavator, a mještani će odmah osumnjičiti mladića koji se jedini protivi ustaljenoj praksi da se ubijaju medvjedi koji se približe selu. Bio je "Snow and the Bear" solidna drama čiji je najveći problem što smo zadnjih godina gledali zbilja puno turskih filmova koji se bave gotovo identičnom tematikom.

IMDB LINK 

Primjedbe