THE INVESTIGATION (2020,DAN) - 7,5/10


 

Prati ova danska kriminalistička mini-serija stvarni nestanak švedske novinarke Kim Wall u ljeto 2017. godine. Bio je to jedan iznimno bizaran, ispostavit će se i nevjerojatno morbidan slučaj u kojem se mladoj švedskoj novinarki izgubio svaki trag nakon što je odlučila napraviti intervju s danskim poduzetnikom u njegovoj home-made podmornici. Već sama pomisao da postoji nekakav tip koji je sam izgradio podmornicu, dovoljna je da čovjek pomisli da tu mora biti nešto sumnjivo, a serija koju je režirao poznati danski filmaš Tobias Lindholm, redoviti scenaristički suradnik Thomasa Vinterberga, pokazuje kako je izgledala istraga ovog slučaja.

Priču pratimo iz perspektive šefa kriminalističkog odjela policije u Kopenhagenu Jensa Millera (Soren Malling) koji je od početka uvjeren da je nesretna Šveđanka ubijena. No, problem je što je to jako teško dokazati pošto nema njenih posmrtnih ostataka. I snimljeno je to temeljito, detaljno, strpljivo, na način da gledatelj zaista uspijeva dobiti dojam kako je to bila iznimno komplicirana i teška istraga i kako je tu bilo nevjerojatno teško skupiti dovoljno dokaza koji bi tijekom sudskog postupka nedvojbeno bili dovoljni da se ubojica osudi.

Važna je tu uloga i državnog odvjetnika kojeg je utjelovio još jedan poznati glumac odnosno Pilou Asbaek, a Jens je konstantno u kontaktu s roditeljma nestale novinarke koje su utjelovili švedski veterani Rolf Lasgaard i Pernilla August. U stalnom je on kontaktu i s novinarima, a zbilja je riječ o jednom od onih potpuno suludih i bolesnih slučajeva za kakve bismo pomislili da se događaju samo u američkim filmovima.

IMDB LINK 

Primjedbe