LITTLE RICHARD: I AM EVERYTHING (2023,SAD) - 8/10


 

Ja sam emancipator, ja sam arhitekt, ja sam onaj koji je sve započeo. Galami Little Richard pred publikom prilikom primanja u Kuću slavnih rock'n'rolla njegovog kolege Otisa Reddinga, a iz njega kipi bijes, tuga i ogorčenost. Shvatit ćemo do kraja i zašto u kvalitetnom biografskom dokumentarcu koji je snimila Lisa Cortes i koji je premijerno prikazan na festivalu u Sundanceu. I zaista, ako bi se jednu osobu trebalo proglasiti nultom točkom rock'n'rolla, tada bi to svakako bio glazbenik rođen u gradu Maconu u Georgiji 1932. godine, a preminuo u dubokoj starosti 2020. godine. I vidjet ćemo u ovom filmu kako je Richard bio ne samo konfliktna, kontradiktorna osoba, tip koji bi se poslije orgijanja bacio na čitanje Biblije, već i glazbeni pionir kojem nikada zapravo nije dana važnost za ono što je učinio.

Vidjet ćemo ovdje tako da su prve nastupe uopće kao njegove predgrupe imali i Beatlesi i Rolling Stonesi. Da je Jimi Hendrix prvi angažman imao kao njegov gitarist, kao i da se Elvis Presley, potom i Pat Boone, proslavio pjevanjem njegovih pjesama. No, osim što se trudi prikazati veličinu i važnost Little Richarda, ovaj film bavi se i njegovom queer stranom i činjenicom da je bio možda prvi izvođač koji nije skrivao svoju homoseksualnost. Jug je dom sveg čudnoga (queer), kaže jedna od sugovornica, ističući da u tom slučaju queerness znači biti drukčiji. A od kada se rodio Richard je bio drukčiji. Ne samo zato što je imao jednu ruku i jednu nogu kraću od druge, već zato što se volio odijevati u mamine haljine, što je izluđivalo njegovog oca krijumčara alkohola koji je imao i noćni klub s klavirom.

Bio je on jedno od 12 djece, a zbog toga što je bio drukčiji stari ga je izbacio iz kuće. Odlično ovaj film prikazuje Richardovu kontradiktornu prirodu i kako se uvijek borio ne samo s tim što je bio homoseksualac, već i iz ugla toga što je bio veliki vjernik, a istovremeno je pjevao đavolju glazbu i kvario omladinu, što su govorili za rock'n'roll tada. Dobijamo tu i kvalitetan kontekst vremena i shvaćamo kako je izgledao život na segregiranom jugu četrdesetih i pedesetih kada se Richard probijao kada je glazba bila jasno podijeljena na muziku i crnačku muziku. Cijela njegova priča potpuno je nevjerojatna i suluda pa je tako krajem pedesetih kad je postao slavan odjednom ostavio sve i otišao na Floridu kako bi izučavao Bibliju kad je palio svoje ploče. I kasnije se više puta odricao svoje glazbe i neko vrijeme bio je prodavač Biblije da bi više puta javno govorio protiv homoseksualaca iako je i sam bio jedan.

IMDB LINK 

Primjedbe