MEN OF DEEDS (2022,RUM) - 7/10


 

Rumunjski filmaš mlađe generacije Paul Negoescu ovom se crnohumornom krimi dramom predstavio na festivalu u Sarajevu, a solidan je to slijednik ipak bolje komedije iz 2016. godine "Two Lottery Tickets". Tamo smo pratili sudbinu tri prijatelja iz provincijskog rumunskog gradića koji su osvojili dobitak na lutriji, no problem je nastao kad su izgubili dobitni listić. Ponovno nas Negoescu sada vodi u rumunjsku provinciju, no ovaj puta u još goru zabit. U zapuštenu i napuštenu selendaru gdje se upravo preselio Ilie (Iulian Postelnicu), policajac u kasnim tridesetima koji proživljava ozbiljnu egzistencijalnu krizu.

Nadao se on miru i lagodnom životu do penzije na selu uz rješavanje slučajeva kao što je krađa jaja ili eventualno pijanih tučnjava, no odmah po dolasku susrest će se on s ubojstvom. Nešto je to što se inače ne događa u mjestu poput njegovog i naravno da su lokalni policajci potkapacitirani za rješavanje takvih slučajeva. No, svojom pasivnošću pa i željom da sam profitira, Ilie će ubrzo postati suučesnik u zločinu, a policajac kojem je u početku glavna intencija bila nikom se ne zamjeriti, nakon nekog vremena će shvatiti da bi baš on mogao ispasti žrtveno janje.

I fino Negoescu u "Men of Deeds" gradi gotovo pa tipični ugođaj kakav i obično prevladava u novom rumunjskom filmu. Ironičan pogled na život u tim opustjelim i zapuštenim mjestima s dozom crnog humora, no pripremio je on tu i neke twistove i posve neočekivana iznenađenja u drugoj polovici filma. Intencijski se tu jaše po stereotipima pa će tako izraz lokalni šerifi ovdje dobiti i posve novu dimenziju, a tamošnji gradonačelnik i pop su, ispostavit će se, pravi gospodari života i smrti ondje. Shvatit ćemo da je mjesto na koje je Ilie, tip koji je potpuno apatičan, nezainteresiran, gotovo pa bijesan što se mora angažirati, pravi divlji istok, a seoski policajac dobit će do kraja priliku da odabere pravu stranu. 

IMDB LINK 

Primjedbe