RED ROOMS (2023,KAN) - 8/10


 

Snimio je frankofoni kanadski filmaš Pascal Plante mračni, mučni i šokantni triler koji je dubinski uznemirujuć na nekoliko razina. Jedna od njih je sama tema jer pratimo tu suđenje čovjeku optuženom za nezamislive i jezive zločine. Ludovic Chevallier optužen je da je ubio, a potom i raskasapio tri tinejdžerice iz Montreala te je sve to snimio i snimke je prodavao na Dark Webu. I kreće "Red Rooms" ili "Les chambres rouges" gotovo kao tipična sudska drama samo što je tema tu posebno gadljiva i zaista grozna.

No, za suđenje ovom monstrumu zainteresirat će se manekenka Kelly-Anne (Juliette Gariepy), misteriozna djevojka koja zarađuje igrajući poker na webu. Podjednako uznemirujuće samim tim jezivim ubojstvima je i motivacija Kelly-Anne koja nam je do samog kraja posve nejasna. Ova manekenka iznimno je snalažljiva na kompjuterima, gotovo pa prava hakerica, a djeluje ona nekako distancirano, hladno i jednostavno ne možemo dokučiti zašto bi se osoba poput nje tako opsesivno zainteresirala za taj mučni slučaj. Koja je njena motivacija da uporno dolazi na svaku raspravu i sluša sve te mučne detalje?

Osim nje, na svakoj je raspravi i djevojka po imenu Clementine, koja je uvjerena da je Chevallier krivo optužen i da mu netko smješta, a njih dvije ubrzo će se zbližiti i to na jako čudan način. I djeluje od prve do zadnje scene ovaj film dubinski uznemirujuće, a uspijeva Plante to izvesti bez da uopće vidimo ono što se dogodilo. Znamo da postoje te snimke koje su sablaznile cijelu javnost u Quebecu, no i ne trebamo ih vidjeti jer tijekom sudskih izlaganja optužbe i obrane saznajemo o čemu se radi. Gotovo kao u legendarnim "Raljama" u kojima je genijalni Spielberg tu čudovišnu morsku psinu prikazao tek u samoj završnici filma, no i prije nego što smo je vidjeli bili smo prestravljeni i znali smo što to vreba iz dubina i da nitko nije siguran.

Sličan je jeziv i nelagodan ugođaj i ovdje, a mudra je Planteova odluka bila da cijelu priču praktički svo vrijeme drži obavijenu velom tajne. Znamo o čemu se radi i znamo što je taj poremećeni ubojica napravio i stalno kao da čekamo kad ćemo i hoćemo li tu gadariju i vidjeti pošto znamo da snimke postoje, no Plante to samo odlaže i odlaže. Definitivno "Red Rooms" neće biti film za svakoga i brutalna je to i šokantna priča uz koju se normalnom čovjeku okrene želudac čim samo pomisli na ono što je počinio ovaj ubojica. No, bez brige, nije to jedan od onih eksploatacijskih filmova koji gledatelje želi šokirati grafičkim i vizualnim užasima.

Čim krene film ovdje smo u šoku kad shvatimo da postoje ti snuff filmovi koje zapravo i ne želimo vidjeti. Istovremeno je to i zanimljiva karakterna studija o djevojci koja će postati posve opsjednuta ovim slučajem i za Kelly-Ane kao da će se s vremenom posve gubiti granice između realnosti i nekih nerazumljivih morbidnih fantazija. Zbog opsjednutosti ovim slučajem, naći će se ona u problemima u "stvarnom" životu, ostat će bez poslova, riskirat će sve što ima. Baš taj ulazak u područje ljudske patologije i fascinacije takvim najstrašnijim slučajevima ovdje zapravo možda još i više uznemiruju od samog čina, a definitivno je bio to film koji u mislima ostaje još dugo nakon gledanja.

IMDB LINK 

Primjedbe