THE PIGEON TUNNEL (2023,GBR) - 7,5/10


 

Iako je slavni britanski pisac špijunskih romana John le Carre (pravim imenom David John Moore Cornwell) preminuo s punih 89 u prosincu 2020. godine, poznati američki dokumentarist Errol Morris je gotovo tri godine kasnije objavio dokumentarac o njemu. I nije ni Morris bilo tko u svijetu dokumentarizma, ima on jednog Oscara (The Fog of War), ima i jedan film koji se svrstava u najveće dokumentarce svih vremena (Thin Blue Line), a intervjuirao je on slavnog pisca nešto prije nego što je on umro. Kao inspiracija poslužili su mu Le Carreovi memoari koji se također nazivaju "The Pigeon Tunnel", a snimljen je ovaj dokumentarac pomalo u misterioznom štihu, kao slojevit i kompleksan triler, baš kakvi su bili Le Carreovi romani.

A i njegov život bio je, vidjet ćemo ovdje, podjednako uzbudljiv i misteriozan kao romani koji su mu donijeli popularnost još početkom šezdesetih. Kako to često biva kad ljudi shvate da su pri kraju života, tako je Le Carre prvo u svojim memoarima, potom i u ovom dokumentarnom filmu odlučio podijeliti neke ne baš poznate detalje iz svog života. O odnosu s majkom, ocem, o brojnim detaljima iz života koji su poslužili kao inspiracija za neke njegove romane. Manje je poznat detalj da je Le Carre i u stvarnom životu radio kao agent za britanske tajne službe koje je napustio nakon što je njegov prvi roman "The Spy Who Came in from the Cold" postao bestseler.

Ono što je doživio kao britanski agent u Berlinu u vrijeme dok se postavljao famozni zid, poslužilo mu je kao inspiracija, a najzanimljiviji dio cijelog filma je priča o njegovom ocu. Njegov stari Ronnie bio je prevarant i kriminalac povezan s poznatim londonskim gangsterima braćom Kray (ima i film o njima u kojima blizance glumi Tom Hardy), a odnos s ocem nešto je što Le Carre preispituje tijekom cijelog filma. Od straha iz djetinjstva da će mu stari završiti u zatvoru pa do straha, čak i srama u kasnijoj fazi života kada se stari povremeno pojavljivao samo kako bi od njega pokušao iskamčiti pare. Tu su, naravno, i poznanstva koja je imao u tajnoj službi poput onog s najpoznatijim britanskim izdajnikom Kimom Philbyem (o njemu je nedavno snimljena dobra serija A Spy Among Friends) koji mu je također poslužio kao inspiracija za neke likove. Ovaj dokumentarac je prvenstveno iznimno zanimljiv jer nam Le Carre donosi nevjerojatan uvid u svoj život. Velike zasluge tome idu i Morrisu koji zna postavljati prava pitanja i ne zanima ga površina odnosno ono što se o piscu već zna.

IMDB LINK 

Primjedbe