YOUNG PLATO (2021,IRS) - 10/10


 

Sjevernoirska prijestolnica Belfast desetljećima je bio grad slučaj. Poprište krvavih i okrutnih obračuna između katolika i protestanata, grad oštro podijeljen na republikance i rojaliste, doslovno omeđen visokim zidom. Nakon potpisivanja mirovnog sporazuma, situacija se ondje smirila. Nema više, srećom, u Belfastu, uličnih ratova, bombi, atentata, no i dalje je to potpuno podijeljen grad u kojem su katolici s jedne i protestanti s druge strane u svojim rovovima i ne miješaju se baš. Kako izgleda život u radničkom naselju po imenu Ardonyme sjajno nam prikazuje opservacijski dokumentarac Declana McGratha i Nease Ni Chianain.

"Mladi Platon" jedan je od onih filmova koji su nastajali kroz duže vremensko razdoblje, a osim što je i dalje obilježena sektarijanstvom, ova marginalizirana zajednica bori se i sa siromaštvom, zlouporabom droga i trgovinom oružjem. Kao što je to često slučaj, upravo su djeca i mladi najveće žrtve takve okoline, a s obzirom da ondje gotovo i nema obitelji čiji član nije stradao tijekom građanskog rata, i kod kuće ih uče pravilima igre. Mora se znati tko je katolik, a tko protestant te da se na nasilje jedino može odgovoriti nasiljem i tako se stvara začarani krug iz kojeg nema izlaza i koji nije tipičan isključivo za Sjevernu Irsku.

No, "Young Plato" nas upoznaje s čovjekom koji je odlučio promijeniti taj pristup i pokušava on djecu učiti nekim drugim vrijednostima. Ravnatelj osnovne škole za dječake po imenu Kevin McAravey odlučio je iskoristiti moć filozofije kako bi djecu potaknuo na kritičko propitkivanje mitologije rata i nasilja, narativa njihovih roditelja i vršnjaka te ih pokušava naučiti da ništa tu nije crno i bijelo. Ako se dobro sjećam, filozofija se u nas učila tek jednu godinu i to u nekom od viših razreda gimnazije, a ovaj čovjek koji je ujedno i veliki obožavatelj Elvisa Presleya, koristi učenja Aristotela, Platona, Sokrata i ostalih poznatih filozofa kako bi potaknuo djecu na raspravu.

I naravno da nije filozofija ondje obavezni predmet, već je ravnatelj složio ondje neku vrstu filozofske sobe u kojoj povremeno okuplja sve te mališane kako bi razgovarali. Kako bi oni iznosili svoje probleme, analizirali razne teme, a filozofske teorije i ideje on na sjajan način prilagođava i pojednostavljuje klincima od 7, 8 ili 10 godina kako bi ih mogli razumijeti i prilagoditi na sebe i svoje probleme. I posve je očito kako je riječ o traumatiziranoj zajednici, punoj bijesa, a generacijska trauma kao da je upisana u DNK tih klinaca. Bez obzira što oni nisu bili dok je Belfast bio ratna zona, svi oni kao da podsvjesno osjećaju da okruženje u kojem žive nije zdravo.

Dvoje iskusnih irskih autora snimilo je nevjerojatno emotivan, dirljiv, ali i sveobuhvatan dokumentarac. Povremeno tu imamo i arhivske snimke iz vremena koja se nazivaju "Troubles" i paralelno snimke iz istih tih mjesta tada uspoređuju sa sadašnjosti. Posebno je impresivno kako oni uspijevaju uhvatiti iskrene emocije svih tih klinaca koji se i u najtežim trenucima ponašaju posve prirodno, kao da kamere nema u blizini. "Young Plato" je i jedan od onih inspirativnih filmova od kojih kao da se steže oko srca jer vidimo da ipak postoji onaj minimalni tračak nade da bi neke nove generacije mogle razmišljati drukčije. Ići putem dijaloga, suradnje, mira, a ne čim nastupe prve trzavice da krene nasilje i klasični nasilni način pokušaja rješavanja problema koji ne vodi baš nikuda.

IMDB LINK 

Primjedbe