CHARCOAL / CARVAO (2022,BRA) - 8/10


 

Još jedno i više nego ugodno iznenađenje stiže nam iz Latinske Amerike, a dugometražna debitantica iz Brazila Carolina Markowicz već je prvim filmom najavila da ćemo u budućnosti sigurno čuti za nju. Snimila je ona prilično mračnu kombinaciju drame, trilera i crne komedije koja je prikazana na festivalima u Torontu i San Sebastianu, a smjestila je ona radnju "Charcoal" ili "Ugljena" u brazilsko seoce uz granicu s Argentinom. U toj zabiti Irene (Maeve Jinkings) pokušava održati svoju obitelj na okupu, no ne ide to baš tako lako. Njen muž Jairo zarađuje proizvodeći drveni ugljen, no ono što zaradi on uglavnom zapije, a imaju oni i znatiželjnog devetogodišnjeg sina Jeana koji dijeli sobu s umirućim djedom Firminom.

Bolesnog starca povremeno obilazi medicinska sestra, no jednog dana umjesto standardne medicinske sestre pojavit će se u njihovom domu nova po imenu Juracy. Pokazat će se da ona ima veze s kriminalnom organizacijom iz susjedne Argentine i predložit će ona ovoj obitelji pravu dijaboličnu pogodbu: zamijeniti starog Firmina s nekim tko bi im mogao donijeti financijsku korist. I zaista, Irene će pristati "eutanazirati" svog oca, a umjesto starca u njegovoj će se sobi privremeno nastaniti argentinski drug-lord Miguel (Cesar Bordon) koji je fingirao vlastitu smrt jer su mu očito za petama konkurenti ili policija.

Miguel vjeruje da će u toj brazilskoj zabiti ostati tek nekoliko dana, no vrijeme će prolaziti, a ekipa koja mu je obećala pomoći će se prestati javljati dok će tenzije između domaćina i neočekivanog gosta iz dana u dan rasti. Polako se tu razotkrivaju i neke obiteljske tajne, a snimila je Markowicz impresivnu kombinaciju drame i trilera koja odiše nekim pomalo dijaboličnim crnim humorom. Film je to iznimnog intenziteta u kojem su podjednako uvjerljivi profesionalni glumci kao Jinkings ili Bordon, ali i naturščici, a ima tu i nekih prilično urnebesnih scena. Poput one kada Irene dobije poziv u školu od ravnateljice jer su kod malenog Jeana uhvatili kako pokušava kupiti kokain za tajnog gosta. Da je kojim slučajem kupovao marihuanu, ističe ravnateljica, to i ne bi bio takav problem, no kokain nikako nije za devetogodišnjaka.

Sjajno Markowicz prikazuje život te prilično male zajednice u kojoj svi sve znaju i u kojoj susjedi vrlo lako uspiju nanjušiti kada se u bizini događa nešto čudno. Kako vrijeme prolazi tako i argentinskom kriminalcu njegovi domaćini idu na živce i ne može više izdržati zatvoren u sobicu, ali ne može prihvatiti i njihov način života. Jedini s kojim se on donekle slaže je maleni Jean koji u njemu gotovo pa vidi neki izlaz iz bijede, siromaštva i besperspektivnosti u kojoj živi dok i Irene i Jairo svakim danom gube strpljenje. Pripremila je Markowicz tu i brojna iznenađenja i twistove, a film je to koji još jednom potvrđuje da je latinaomerički film u velikom uzletu.

IMDB LINK 

Primjedbe