THE CHESTNUT MAN (2021,DAN) - 8/10


 

Nordic noir podžanr je krimića - trilera koji se već godinama naveliko forsira u Skandinaviji, a taj prepoznatljivi stil prelio se i u druge krajeve Europe. Bilo je tu boljih i lošijih sadržaja, a mini-serija snimljena prema istoimenom romanu Sorena Sveistrupa (koji je i jedan od scenarista i producenata) svakako spada u krug onih boljih. Nema tu nepotrebnog rastezanja i razvlačenja i sve je tu kvalitetno napravljeno u ekonomičnih šest epizoda u kojima se fino gradi priča o istrazi brutalnih ubojstava. Jednako koliko su "Lutke od kestena" po estetici tipični nordic-noir, toliko je to i tematski pa i po duhu sljednik trilera na tragu kultnog Fincherovog "Sedam".

Pratimo tu detektive koji pokušavaju ući u trag manijakalnom ubojici dok on ubija žene i sakati njihova tijela, a već u prologu serije vidimo da sve to ima neke veze s prošlošću. Kreće serija 1987. godine u izoliranom danskom selu gdje će netko pobiti cijelu obitelj, potom i policajca, a pored tijela ubijenih ostavit će figurice čovječuljaka napravljenih od kestena. Potom putujemo u sadašnjost, u Kopenhagen gdje je na igralištu pronađeno tijelo mlade žene s odsječenom šakom. Pored njenog tijela također je ostavljen čovječuljak od kestena, a slučaj će preuzeti detektivka Naia Thulin (Danica Čurčić).

Samohrana je ona majka koja uopće nema vremena za svoju kćer i očito je da je potpuno izgorjela od posla, a za partnera će joj biti dodijeljen Mark Hess (Mikkel Boe Folsgaard), izmučeni inspektor koji posljednjih godina stalno mijenja poslove. Do kraja ćemo shvatiti i zašto, a fino se tu i pažljivo gradi priča podjednako brutalna, ali i politički intrigantna jer vrlo rano ćemo shvatiti da sve to mora imati veze s ministricom socijalne skrbi Rosom Hartung (Iben Dorner). Ona se upravo vratila na posao i to godinu dana nakon što je nestala njena kćer, a detektivi su uvjereni da su aktualni slučajevi ubojstava povezani s nestankom djevojčice jer se na čovječuljcima od kestena pojavljuju njeni otisci prstiju.

I pogledao sam zadnjih godina nekoliko danskih, norveških, švedskih pa i finskih krimi - triler serija koje obično kreću izvrsno, no vrlo brzo se ispušu i razvodni se sve to u nepotrebnom razvlačenju. S "The Chestnut Man" nije bio taj slučaj jer priča se tu odlično razvija, likovi su i više nego solidno razrađeni, a danski glumci po običaju su na razini zadatka. Iako je danas već postalo praktički nemoguće gledatelja iznenaditi i šokirati kad su u pitanju trileri koji tematiziraju istrage ovakvih brutalnih i svirepih zločina, serija je to koja se ističe u moru sličnog sadržaja. Za razliku od mnogih sličnih serija, nema tu slijepih ulica i nekih nepotrebnih podzapleta uguranih samo da se serija razvuče i svi oni koji vole mračne trilere, s "Lutkama od kestena" sigurno neće pogriješiti.

IMDB LINK 

Primjedbe