THE INNOCENT (2022,FRA) - 6,5/10


 

Louis Garrel jedan je od najtraženijih francuskih glumaca mlađe, sada već i srednje generacije, a posljednjih je godina odlučio krenuti on stopama oca Philippea, novovalnog filmaša i počeo sam snimati filmove. I napisao je on sada, režirao i odglumio glavnu ulogu u ovoj tipičnoj francuskoj pomalo vrckavoj, šarmantnoj krimi komediji premijerno prikazanoj izvan konkurencije u Cannesu. Garrel je Abel, mladić koji će se potpuno pogubiti kad sazna da se njegova mama Sylvie (Anouk Grinberg) planira udati za tipa koji se nalazi u zatvoru. 

Michel (Roschdy Zem) je kriminalac koji će ubrzo izaći iz zatvora, a paranoični Abel će uz pomoć najbolje prijateljice Clemence (Noemie Merlant) pokušati učiniti sve da sabotira taj brak. Uvjeren je on da Michel nije dobar za njegovu mamu i pokušava je on pod svaku cijenu zaštititi te će ga početi pratiti i špijunirati, uvjeren da se on ponovno planira vratiti starim navikama. Ispostavit će se da Abel i nije u krivu, no priča će se tu ubrzo početi razvijati u posve neočekivanom smjeru. Za razliku od oca čiji su filmovi obično bile tipične postnovovalne intelektualne drame, Garrel junior ovaj puta odlučio je krenuti drugim putem i snimiti nepretenciozan, zabavan film koji je na trenutke i duhovit.

Imao je "L'innocent" ukupno 11 nominacija za francusku filmsku nagradu Cesar od čega je jednu osvojio Garrel za originalni scenarij, a drugu Merlant za sporednu žensku ulogu. Tipična je to pitka, light, francuska šarmantna komedija s dobrom glumačkom postavom i koja se na zanimljiv i naoko jednostavan način bavi pitanjem što to tjera ljude da guraju nos u tuđe živote. Makar im oni bili i roditelji jer Abel kojem je nekoliko godina ranije umrla supruga, sada se potpuno posvetio misiji da majku zaštiti od tipa o kojem je u startu stvorio predrasude iako ga uopće ne pozna. Dobro, dijelom i s razlogom jer vjerojatno nitko ne bi bio presretan da čuje kako mu se 55-godišnja mama udaje za robijaša, a sasvim solidno Garrel je tu od početka do kraja iskombinirao komediju, dramu, romansu pa i krimić.

IMDB LINK 

Primjedbe