BEFORE IT ENDS (2023,DAN) - 7/10


 

Inspirirana je ova povijesna drama stvarnim događajima i vodi nas u Dansku na samom kraju Drugog svjetskog rata. Proljeće je 1945. godine i već je svima očito da će Njemačka izgubiti rat. Danska je pod okupacijom već dobrih pet godina, tamošnji pokret otpora sve je jači, no nacisti i dalje imaju kontrolu. Kako saveznici oslobađaju polako Europu, tako i Nijemci iz tih dijelova bježe u druge krajeve, a tih oko 250 tisuća izbjeglica poslano je upravo u Dansku. Skupina od oko 500 njemačkih izbjeglica stići će i u neimenovani gradić u okolici Odensea, a njemački upravitelj samo će izdati zapovijed da ih se sve smjesti u prostor srednje škole.

Nijemci će svoje samo ondje doslovno baciti gladne i bolesne, a mladi upravitelj škole Jacob (Pilou Asbaek) i njegova obitelj naći će se u strašnoj dilemi i moralnoj dvojbi. Smjestit će on prvo Nijemce u dvoranu i pokušat će nastaviti s nastavom, no situacija će postajati sve napetija. Bit će on pod sve većim pritiskom jer će lokalni Danci tražiti da se ne pomaže Nijemcima i pusti ih se da polagano umru od gladi i zaraznih bolesti koje se šire. Ako im kojim slučajem pomogne, Jacobu prijete ozbiljne optužbe za kolaboracionizam i zasigurno se neće dobro provesti kada se za koji tjedan ili mjesec riješe Nijemaca.

Pa iako Jacob nikad nije surađivao s Nijemcima, shvaća da je stiglo vrijeme kada su njegovi sunarodnjaci željni osvete. I što je najzanimljivije od svega u ovom kvalitetnom filmu Andersa Waltera cijela je priča iznesena iz perspektive Jacobovog desetogodišnjeg sina Sorena. Kako njegov otac neće moći ostaviti bolesne i gladne ljude makra bili i Nijemci samo tako da umru, tako će i mlađahni Soren pod utjecajem okoline na oca početi gledati kao na izdajnika. I sam dječak će se ubrzo naći na meti vršnjaka, no kako će vrijeme prolaziti, shvatit će da je pristup njegovog oca jedini ispravan. Snimio je Walter emotivnu i potresnu humanističku povijesnu dramu o užasnim vremenima u kojima je bilo jako teško ostati čovjek i djelovati onako kako moral i savjest nalažu.

IMDB LINK 

Primjedbe