GAZA MON AMOUR (2020,PAL) - 6,5/10


 

Braća Arab i Tarzan Nasser vode nas u ovoj romantičnoj drami u pojas Gaze, a bio je "Gaza mon amour" i palestinski kandidat za Oscara 2022. godine. Kao što znamo, nominaciju nije dograbio, no svejedno je to šarmantan i simpatičan film koji donosi posve drukčiji uvid u život u palestinskoj samoupravi od onoga što obično vidimo u televizijskim prilozima. Čini mi se kao da je sam naziv filma koji su braća Nasser odabrala parafraza na klasik "Hiroshima mon amour" Alain Resnaisa o nemogućoj romansi u gradu koji je devastirala atomska bomba. Na Gazu srećom nije pala atomska bomba, no to područje već godinama proživljava stravičnu humanitarnu katastrofu, a i ovdje imamo jednu naizgled nemoguću ljubavnu priču.

Barem iz perspektive starog ribara Isse (Salim Daw) koji je zaljubljen u krojačicu Siham (Hiam Abbas), no jednostavno nema hrabrosti prići joj. Svakog dana Issa pokušava prodati tu mizeriju od ribe koju uspije uhvatiti u mrežu, a putem kući susreće udovicu Siham koja živi s razvedenom kćeri Leilom (Maisa Abd Elhadi), no ne zna on kako bi joj prišao. Njegova mlađa sestra Manal stalno ga sili da se konačno oženi i dovodi mu potencijalne udavače koje Issu ne zanimaju, a taman kada skupi hrabrosti prići Siham, dogodit će se nešto posve neočekivano. Jedne noći prilikom ribarenja u mrežu će mu se uplesti izgubljeni antički kip grčkog boga Apolona.

U tim trenucima "Gaza mon amour" gotovo pa će se pretvoriti u satiričnu komediju jer će Issu njegov neočekivani pronalazak dovesti u ozbiljne probleme, no pronalak kipa s kojeg se odvojio netipično velik falus kad su te antičke statue u pitanju i koje uglavnom imaju nekakve mikropenise, kao da će u njemu probuditi samopouzdanje. Smjestili su Nasseri svoj film negdje na pola puta između realizma i apsurdizma, a najjači adut ovog filma su sjajne izvedbe dvoje možda i najpoznatijih palestinskih glumaca, Salima Dawa i Hiam Abbas. Iako se izravno "Gaza mon amour" ne dotiče palestinsko - izraelskog konflikta i nimalo ugodnog života u pojasu Gaze, po nekim detaljima jasno nam je da je život ondje drukčiji nego u "normalnim" dijelovima svijeta. No, i u takvim opasnim, nesigurnim krajevima svijeta ljudi su isti, vidimo, i potraga za ljubavi, srodnom dušom i nježnosti ono je što ih pokreće.

IMDB LINK 

Primjedbe