THIS IS GOING TO HURT (2022,GBR) - 8/10

 


Ako smo se nečeg mogli nagledati kad je u pitanju televizija, onda su to liječničke serije. Sjetimo se samo "Hitne službe", "Chicago Hope", "Scrubs" i ostalog što se s vremenom pretvori u sapunicu, no sedmodjelna britanska serija "This is Going to Hurt" nudi posve drukčiji pristup obradi ove teme. Serija je to nabijena crnim humorom, ironijom i cinizmom, a prema vlastitim memoarima osmislio ju je nekadašnji liječnik Adam Kay. Njegova istoimena knjiga o vremenu kada je bio mladi liječnik u državnoj bolnici u Londonu bila je pravi bestseler i prodana je svojedobno u čak 2,5 milijuna primjeraka te je izabrana za britansku knjigu godine.

Već tada se Kay ostavio medicine za koju tvrdi da ga je ostavila s teškim PTSP-om, a što ga je na to navelo, vidjet ćemo u seriji za koju je sam napisao scenarij. Radnja se tu odvija 2006. godine kada je Adam Kay (odlični Ben Whishaw) već specijalizirao ginekologiju i opstetriciju i radi na tom odjelu državne bolnice. I djeluje on pomalo cinično, čak zajedljivo, no očito je on liječnik potpuno posvećen svom pozivu koji radi po cijele dane i zbog toga pati njegov privatni život. Na poslu on skriva da je homoseksualac i da je u vezi s grafičkim inženjerom Harryem, a osim Adama u središtu pažnje je i mlada liječnica Shruti koja je na njegov odjel stigla na specijaliziju.

Pomalo na tragu serije kao što je "Fleabag", tako i Adam i Shruti povremeno "probijaju četvrti zid" i izravno se obraćaju gledatelju približavajući im kako se osjećaju ili što bi zaista odgovorili ljudima prema kojima obično moraju biti pristojni. I sjajno se tu balansiraju drama i komedija i to obično crna komedija, a vrlo brzo postaje nam jasno kako rad u takvim uvjetima utječe na sve te ljude. Adama će tako posebno pogoditi njegova pogreška u prvoj epizodi i osjećaj krivnje jer je jedan porod umalo pošao krivo. Djeluje sve tu tako realistično kada pratimo Adama i Shruti kroz sve te bolničke odjele kada se susreću s raznim zahtjevima i moraju biti uvijek spremni reagirati i na najmanje očekivane situacije.

Vidimo tu i kako stres na poslu utječe na njihove privatne živote, a "This is Going to Hurt" baš se ističe tek naizgled šaljivim i bezazlenim tonom, koji je, shvatit ćemo vrlo brzo, itekako ozbiljan i problemski. Serija je to i koja je kritična prema britanskom zdravstvenom sustavu i prikazuje da su uvjeti u tamošnjim državnim bolnicama, barem u to vrijeme, bili loši, liječnici potplaćeni, a nedostaje i puno radne snage. Očito svuda u svijetu zdravstveni sustav ima sličnih problema, a uz taj svježi, originalni pristup najjači adut ove serije su sjajne glumačke izvedbe. Posebno se to odnosi na poznatog britanskog glumca Bena Whishawa koji je briljantan kao Adam. Kao mladi, naizgled samouvjereni liječnik koji voli svoj posao i svjestan je da je jako dobar u onome što radi, no kao da se sve više raspada zbog umora, stresa i bijesa jer shvaća da ništa ne može promijeniti. Zapravo je to iznimno kompleksna, životna, uvjerljiva, pametna i sjajno osmišljena serija, istovremeno tako duhovita, topla i emotivna, ali i potresna, na trenutka šokantna i brutalna.

IMDB LINK 

Primjedbe