AMERICAN STAR (2024,SAD) - 6,5/10


 

Britanski glumac Ian McShane jedna je od onih legendi koje uvijek volim vidjeti u filmu ili seriji. Sjećamo se McShanea možda najbolje kao beskrupuloznog trgovca antikvitetima Lovejoya u istoimenoj britanskoj seriji ili podmuklog Ala Swearengena u western seriji "Deadwood", a iako je znao on zalutati i u svakakve filmske gluposti, ova kombinacija trilera i drame uopće nije bila tako loša. McShane je ovdje Wilson, 81-godišnji plaćeni ubojica koji se zaputio na Kanarske otoke kako bi obavio posljednji zadatak prije nego što se umirovi. Dosta je starom hitmanu takvog života, očigledno je to, a činjenica da se njegova meta još nije pojavila ondje, dat će mu vremena da pomalo razmisli o svemu.

Upoznat će ondje mladu konobaricu Gloriu (Nora Arnezeder), a između njih dvoje će se razviti zanimljiv odnos. No, baš u trenucima kada će Wilson pomalo spustiti gard i početi se opuštati, njegov posao će ga sustići i prekinuti taj trenutak mira, opuštanja i kontemplacije o životu i vlastitim izborima. Iako "American Star" nije savršen film, daleko od toga, McShane je izavnredan kao stari ubojica, elegantni misteriozni tip koji, dakako, ljudima koje će upoznati ne otkriva čime se zapravo bavi. Iako smo već mogli gledati filmove naizgled slične tematike u kojima su zapravo beskrupulozni tipovi i hladnokrvni ubojice, baš kakav je i Wilson, silom prilika na odmoru ili su se bar nakratko izvukli iz svoje situacije, Španjolac Gonzalo Lopez - Gallego snimio je netipičan film.

"American Star" je gotovo pa arthouse varijacija na poznatu temu plaćenog ubojice koji se suočava s vlastitom nemoralnošću i pogrešnošću svog posla. Film je to sporog tempa, baš kao što očito i Wilsonu vrijeme sporo prolazi dok čeka kako bi obavio zadnji zadatak. I kamera je neobična, uz široke kadrove koji hvataju naširoko prostor vrućeg ljeta na španjolskom otoku Fuerteventura na kojem će Wilsonu pažnju privući neobična turistička atrakcija. Američki brod American Star koji se na tamošnjoj obali nasukao tko zna kada, a i sam Wilson se čini kao netko tko se odavno nasukao u život kakav možda nije htio, no sada je već prestar da bi se mijenjao.

IMDB LINK 

Primjedbe