NEXT SOHEE (2022,KOR) - 8/10


 

Ako me nešto nevjerojatno živcira i iritira, to su onda pozivi iz call centara raznih telekoma koji svako malo zovu i pokušavaju nešto uvaliti. Još malo pa vam ističe pretplata, ako putem telefona produžite ugovor dobit će te čuda i čudesa, obično izbifla taj nepoznati glas koji bih najradije poslao u tri materine, no nekako se suzdržim. Jer tim ljudima je to posao i netko ih tjera da zovu okolo i maltretiraju ljude i da imaju izbora vjerojatno ne bi radili taj posao pa im donekle pristojno zahvalim na pozivu i riješim ih se, ali taj fenomen gnjavljenja ljudi pozivima jednostavno mi ne ide u glavu. Ako mi se produžuje ugovor ili mi se mijenja operater, jednostavno odem u poslovnicu i dogovorim to fizički, a ovako preko telefona tko zna što će mi uvaliti.

Priliku za posao u jednom takvom call centru dobit će i glavna protagonistica ove iznenađujuće dobre, potresne pa i šokantne kombinacije drame i trilera. Kim Sohee (Kim Si-eun) je srednjoškolka koja će putem nekakve prakse koju provodi njena škola dobiti posao u call centru nekog korejskog telekoma. I vidimo u početku da je Sohee tipična tinejdžerica, pomalo zamišljena, zaigrana, temperametna, velikih snova kojoj će praktički od prvog dana postati jasno u što se uvalila. Već prvog dana menadžer njene stanice će im reći da im je jedini zadatak dohvaćanje normi i podvaljivanje ljudima. Kada ih netko nazove da bi raskinuo ugovor, moraju ga zavlačiti, lagati mu i podvaliti mu nešto, a ako uspiju dostići normu, tada ih čeka bonus. S druge strane, ako ne pokazuju dovoljno incijative, prijeti im umanjivanje ionako mizerne plaće.

Čak i kad uspije premašiti normu, Sohee će shvatiti da se izmišljaju načini da joj se ne isplati dogovoreno i shvatit će da je ne svojom krivnjom upala u deveti krug pakla današnjeg kapitalizma. Kad se požali u školi da je posao katastrofalan i da je to najgore moguće izrabljivanje jeftine radne snage odnosno učenika, njen mentor će je napasti da je ona sama kriva i da mora raditi kako bi škola i dalje imala dobre reference. Kad se požali nadređenoj da joj nije isplaćena dogovorena plaća i bonus te da će dati otkaz, ova će joj zaprijetiti da u tom slučaju nema isplate bonusa. Roditeljima pak ne smije ništa reći jer ako im se požali na katastrofalne radne uvjete i oni će prvo pomisliti da zabušava i da joj se ne da raditi.

Da će situacija otići u smjeru katastrofe, naslutit će se već sa samoubojstvom njenog menadžera kojem nitko i neće obraćati preveliku pažnju i jedini cilj će biti zataškavanje i skidanje odgovornosti sa same firme. No, cijela priča uskoro će dobiti još mračniji smjer i u istragu oko radnih praksi i načina funkcioniranja ubrzo će se morati umiješati inspektorica Yoo-jin (Bae Doona iz Sympathy for Mr. Vengeance i The Host). Snimila je July Jung podjednako kvalitetnu, ali i kompleksnu i problemsku kombinaciju trilera i drame koja sjajno prikazuje na koji način funkcionira taj sustav.

Ima jedna posebno užasavajuća scena kada Sohee prima poziv čovjeka koji bi otkazao ugovor s telekomom jer je njegov sin preminuo. Očajni čovjek samo što ne plače na telefon, a ova nesretna djevojka zna da ne smije odmah pristati na njegov zahtjev, već ga mora odgovoriti od toga i nekako pokušati nagovoriti da nastavi koristiti njihove usluge. I ne samo to, mora mu pokušati uvaliti neke druge pakete i pizdarije dok joj uz vrat puše šefica odjela. Sjajno "Next Sohee" prikazuje taj pakao u kojem se izrabljuju djevojke poput Sohee koje psihički stradavaju radeći taj nemilosrdan posao za crkavicu dok netko zgrće ogromne profite.

Sjajno Jung zaokružuje cijelu priču jer vidimo i kako je školski sustav ondje postavljen na način da su bitni samo bodovi i performanse po kojima kasnije ovisi financiranje. Ni policija nije nešto pretjerano zainteresirana oko istrage jer pretpostavljaju da je borba s moćnom korporacijom u startu osuđena na propast, a ni ministarstvo, ni inspekcije se tu ne trude ispitati što se događa. Vidimo tu jedan brutalni sistem koji počiva na groznoj kompetitivnosti jer se ne samo odjeli u telekomu, već i škole, samo natječu za što bolje i više rezultate, ni ne razmišljajući kako sve to utječe na te mlade ljude. Brutalan je to i potresan film o korejskom tržištu rada i tamošnjem poslovnom mindsetu, a istovremeno Jung ne zaboravlja da je "Next Sohee" prvenstveno film i sjajno tu gradi priču.

IMDB LINK 

Primjedbe