THE END WE START FROM (2023,GBR) - 6,5/10


 

Britansku glumicu Jodie Comer najbolje smo upoznali kroz lik Villanelle u popularnoj seriji "Killing Eve", a njen lik u ovoj distopijskoj drami - trileru nije mogao naći gori trenutak za donošenje na ovaj svijet novog ljudskog bića. Njen bezimeni lik je, vidimo odmah u uvodu filma dugometražne debitantice Mahalie Belo, u poodmakloj fazi trudnoće. A kiša u Londonu ne prestaje padati. Dok žena rodi sina, već će nastati potpuna katastrofa i kaos jer London i većina ostalih gradova je potopljena, a ona će s mužem (Joel Fry) spas pokušati pronaći na selu, kod njegovih roditelja (Mark Strong i Nina Sosanya). No, njihova sreća ni u prirodi neće biti dugog vijeka jer ubrzo će ostati bez zalihe hrane, a svaki odlazak u gradove po namirnice bit će iznimno opasan i potencijalno smrtonosan.

Na radiju stalno slušamo vijesti o nestašicama u gradovima, anarhiji i kaosu, a nakon što se razdvoji od muža, mlada majka pokušat će preživjeti u okrutnom svijetu s novorođenčetom. I možda sve to na prvu zvuči kao generički i stotinu puta viđeni postapokaliptični film o preživljavanju u jezivim novonastalim okolnostima, "The End We Start From" je zapravo intimistički portret žene koja se mora snaći sama u svijetu koji se preko noći promijenio. I Comer je zaista odlična u ulozi protagonistice koja doslovno cijeli ovaj film nosi na svojim plećima, a film zapravo tu prirodnu katastrofu nastalu uslijed klimatskih promjena, koristi i kao metaforu za krizu kroz koju prolazi ova mlada žena nakon što je postala majka.

Jer baš kao što će se preko noći cijeli svijet ovdje promijeniti, tako će se i na mikrorazini dolaskom djeteta promijeniti cijeli svijet za protagonisticu. S vremenom ćemo dobivati i neke detalje iz njene prošlosti i shvaćat ćemo njenu motivaciju i tko je zapravo ona, a kada postane majka, njena jedina misija bit će zaštita svog djeteta. Klimatske promjene i potencijalne katastrofe koje nam se uslijed toga spremaju, već odavno su postale zanimljiv motiv raznim filmašima, a Alice Birch (Lady Macbeth, Normal People) odlučila se na adaptaciju istoimenog romana spisateljice Megan Hunter. Podjednako koliko je "The End We Start From" distopijski film katastrofe, toliko je egzistencijalistička psihološka drama, stilizirani arty triler s pomalo feminističkim štihom.

Žena će tako svojih putešestvija i lutanja poharanom Velikom Britanijom utočište i spas pronaći u novoj prijateljici (Katherine Waterston), nešto starijoj ženi koja je u istoj situaciji i također je sama ostala sama s djetetom. Njih dvije vrlo brzo će se povezati i krenuti prema komuni koja navodno postoji na nekom od otočića uz glavni britanski otok, a ne treba od ovog očekivati film katastrofe na kakve su nas navikli u Hollywoodu. Intimistička je to indie drama - triler snimljena s puno stila i osjećaja, a šteta je samo što je tempo dosta monoton i pomalo uspavljujući. Osim Comer i Waterston, u epizodnim ulogama pojavljuju se brojni poznati glumci poput već navedenog Stronga, Benedicta Cumberbatcha i Gine McKee, a imao je ovaj film i devet nominacija u izboru za nezavisni britanski film godine.

IMDB LINK 

Primjedbe