THE IRON CLAW (2023,SAD) - 8/10


 

Wrestling ili kečeri jedan je od onih teško shvatljivih američkih fenomena koji može biti zanimljiv klincima od 12 ili 14 godina, koliko sam imao kada sam gledao te grmalje kako se bacaju po ringovima. No, te namještene predstave od borbi popularne su ondje među svim generacijama, a o možda i najpoznatijoj kečerskoj familiji iznimno zanimljivu dramu je snimio Sean Durkin (Martha Macy May Marlene, The Nest). "U onome što mi radimo nema ničeg lažno", pomalo zbunjeno i uvrijeđeno obožavateljici i budućoj supruzi Pam (Lily James) odgovara hrvač Kevin Von Erich (Zac Efron u možda i najboljoj ulozi karijere), najstariji od četiri braće iz Texasa koji su se odlučili baviti ovim zvanjem.

To odlučili zapravo treba shvatiti uvjetno, shvatit ćemo to vrlo brzo, jer tu odluku za Kevina, Davida (Harris Dickinson), Kerryja (Jeremy Allen White) i Mikea (Stanley Simons) donio je zapravo njihov otac Fritz (Holt McAllany). Nekoć relativno uspješni kečer na lokalnoj razini, nikad nije dospio do nacionalne slave i prilike za borbu za naslov prvaka, a sada je trener, menadžer i promotor svojim sinovima te je uvjeren kako će netko od njih postati prvak. No, snovi strogog i okrutnog oca koji sinove tjera preko krajnjih granica, do kraja će se rastopiti na najtragičniji mogući način u ovoj kvalitetnoj, potresnoj, emotivnoj, dinamičnoj i realističnoj biografskoj drami.

Pita tako Pam pri prvom susretu svog budućeg muža Kevina kako se uopće netko može nazivati svjetskim prvakom kada se zna da su sve te borbe unaprijed dogovorene i koreografirane, a on joj odgovara da je bit svega izvedba. Angažiranost, uvjerljivost i posvećenost je ono po čemu se prepoznaju prvaci, a Kevin je baš taj koji je cijeli život podredio tome da postane šampion, no sudbina će se okrutno poigrati s njim, ali i s njegovom cijelom obitelji. Ta posvećenost ideji da u jednom tako smiješnom sportu budu najbolji zapravo je središnja ideja "The Iron Claw", drame o obitelji koja je od početka uvjerena da je prati neko prokletstvo.

Kad je imao samo pet i pol godina, preminuo je prvi sin Von Erich, a svi ostali sinovi odrasli su u sjeni autoritarnog oca kojem se ne može reći ne i podjednako konzervativne i odriješite majke Doris (Maura Tierney). Od njih je on odlučio napraviti čvrste momke, a hrvači su po njemu bili ideal muškosti. Pokazivanje slabosti i osjećaja je nešto što muškarci ne rade, a jedan od prvih problema u obitelji će se dogoditi kada sinovi shvate da prvak može biti samo jedan od njih. A očeva je zadnja i nemaju oni što po tom pitanju razglabati i filozofirati. Kako je rekao stari Fritz, tako mora biti, a usadio je on u sinove i onu klasičnu retoriku mi protiv ostatka svijeta. Preporučio bih da se uoči ili za vrijeme gledanja filma ne pokušava googlati o obitelji Erich jer to bi moglo bitno pokvariti cijeli dojam, a snimljeno je to u retro-štihu tako da vizualno izgleda kao da se zbilja događa osamdesetih kada su braća bila na vrhuncu slave.

Baš kao i "The Wrestler" Darrena Aronofskog i "The Iron Claw" (naziv filma dolazi od prepoznatljivog poteza obitelji Von Erich kojim finiširaju protivnike) prikazuje onu drugu stranu wrestlinga. Nastupaju oni u nimalo glamuroznoj areni u Dallasu, a iako je sve to predstava, jasno nam je da ti nastupi mogu biti iznimno bolni i opasni te zahtijevaju fizičku pripremljenost. No, u središtu priče je odnos između braće, njihova međusobna ljubav i privrženost koja opstaje unatoč očevim metodama da ih na neki način pokušava zavaditi i okrenuti jednog protiv drugog kako bi bili što bolji u ringu. Iako pred kraj "The Iron Claw" postaje pomalo sentimentalan i gotovo pa se pretvara u melodramu, riječ je o iznimno zanimljivoj i emotivnoj sportsko - obiteljskoj drami.

IMDB LINK 

Primjedbe