ALL THIS VICTORY (2019,LIB) - 7/10


 

Kako praktički ne prođe dan, a da se na nekom kutu svijeta ne vodi rat, tako se i teško sjetiti svih tih ratova koji su se vodili posljednjih godina i desetljeća. Jedan od tih ratova na koje smo zaboravili je i izraelsko - libanonski rat 2006. godine. U tom ljetnom ratu koji je trajao nešto više od mjesec dana poginulo je oko 1200 Libanonaca i 165 Izraelaca, a do eskalacije nasilja došlo je nakon što je Hezbolah početkom srpnja oteo dva izraelska vojnika na libanonsko - izraelskoj granici. Uslijedio je žestoki napad Izraela na južna područja Libanona, a upravo ondje će se zaputiti glavni protagonist realistične ratne drame Ahmada Ghosseina premijerno prikazane na tjednu kritike festivala u Veneciji.

Marwan (redateljev brat Karam Ghossein) zaputio se na krajnji jug Libanona gdje je upravo izbio rat jer ondje živi njegov stari otac. Za to vrijeme Marwanova žena pokušava doći do viza jer se njih dvoje upravo spremaju emigrirati u Kanadu, a Marwan jednostavno ne može otići dok ne sazna što je s njegovim ocem. No, umjesto oca u njegovoj kući on će zateći dva stara susjeda, a nakon što im se pridruži još jedan par, ostat će oni zarobljeni u prizemlju dok se izraelski vojnici približavaju. I odvija se velika većina filma upravo u tom prizemnom dijelu kuće na libanonsko - izraelskoj granici gdje se Marwan i ostatak društva pokušava pritajiti u trenucima kada su već ondje stigli izraleski vojnici. Zaglavili su oni ondje bez hrane i vode, Izraelci su oko njih, a djeluje sve to užasavajuće klaustrofobično i realistično.

Marwanovog oca nema nigdje, auto s kojim je stigao ondje ukraden mu je pred nosom, a iako je očigledno da je Ghossein "All This Victory" snimio sa skromnim budžetom, kvalitetan je to i uvjerljiv film. Bez obzira što gledatelj uopće ne vidi izraelske vojnike, baš kao i protagonisti, i on ih stalno čuje. Zvuk tu igra važnu ulogu jer čuje se stalno škripanje poda po kojem vojnici hodaju, čuju se njihovi razgovori koje ovi tek djelomično razumiju, a film je to koji u sebi nosi i puno simbolike. Zasigurno nisu slučajno Libanonci ti koji su dolje, a Izraelci su gore i film je to o smrtnom strahu među susjedima i nemogućnosti suživota, komunikacije i izgradnje odnosa.

IMDB LINK 

Primjedbe