HIGH HOPES (1988,GBR) - 8/10


 

Iako je tek devedesetih Mike Leigh dostigao status jednog od najboljih i najvoljenijih britanskih filmaša svoje generacije, i ranije je on snimao iznimne filmove. Delikatne humorne drame, društvene studije, a karijera mu se bitno ubrzala nakon "High Hopes", filma koji je osvojio tri nagrade u izboru za europski film godine (glavna i sporedna ženska uloga i glazba), dok nominaciju za najbolji film nije potvrdio. Prethodno je Leigh snimio tek dva cjelovečernja filma i više se bavio pisanjem za televiziju, a dosta teško je dolazio do financija za snimanje filmova koje je želio.

Zbog toga su on i producent Simon Channing Williams sami osnovali produkcijsku kuću, a prvi film nastao u produkciji "The Thin Man" (legenda kaže da su taj naziv odabrali jer su oba osnivača bili suprotno od toga) bio je baš "High Hopes". U središtu priče su Cyril (Phil Davis) i Shirley (Ruth Sheen), par iz Londona koji su pomalo cinični, razočarani ljevičari svjesni društvenih razlika u društvu, a opet pošteni. I nekako jednostavno i optimistično gledaju na život, prestali su se zamarati velikim temama i problemima kojima se svi zamaraju i pokušavaju biti sretni. Cyril radi kao dostavljač na motoru, Shirley je u gradskoj tvrtki za zelenilo, a pratimo tu i situaciju njihove proširene obitelji.

Cyrilova majka živi u četvrti koja prolazi kroz gentrifikaciju i nekoć radnička četvrt pretvara se u kvart za nove bogataše. Među te koji su se relativno brzo uspjeli obogatiti za vrijeme vladavine Margaret Thatcher je i Cyrilova sestra Valerie, iskompleksirana i nevjerojatno iritantna žena koju muž vara. I dok je Cyrilova mama jedina koja i dalje u tom kvartu živi u socijalnom stanu, njeni prvi susjedi su Laetitia (Lesley Manville) i Rupert, pompozni i bahati bogataši koji na staru susjedu gledaju kao na nekog uljeza. Da situacija bude bizarnija, tu je i pomalo retardirani tip koji je u London stigao sa sela i pokušava on ondje pronaći sestru, a zakačit će se Cyrilu i Shirley jer će se svakog dana izgubiti u Londonu.

U velikoj većini filmova Leigh se bavio upravo takvim ljudima, naizgled prosječnim i običnim Britancima, a tema koja se provlači kroz film je da tu gotovo niti jedan lik ne uspijeva shvatiti situaciju u kojoj se nalazi drugi i njegov pogled na život, naravno ako izuzmemo Cyrila i Shirley. Dok su oni zadovoljni onime što imaju i ne zamaraju se snovima o bogatstvu, gotovo svi oko njih ili su već uspjeli zaraditi u tim novim okolnostima kada se Engleska mijenja iz radničke i industrijske zemlje u zemlju burze, dionica, špekulacija i visokih financija. I svima njima kao da smeta što nešto takvo Cyrila uopće i ne zanima, a on samo želi miran život. Zanimljiva i pomalo farsična humorna drama kojom je Leigh nagovijestio čime će se baviti u kasnijoj fazi karijere. 

IMDB LINK 

Primjedbe