JUNKYARD DOG (2023,FRA) - 7/10


 

Dog (Anthony Bajon) i Mirales (Raphaël Quenard) najbolji su prijatelji još od djetinjstva. Žive oni u mjestašcu na jugu Francuske nedaleko od Montpelliera, a ovi mladići u ranim dvadesetima praktički svo vrijeme provode zajedno. Niti jedan od njih ništa ne radi, a iako je završio kuharsku školu glasni i brbljavi Mirales odbija sve poslove koji mu se nude te zarađuje džeparac dilajući travu. I dok je Mirales glasan i dominantan, Dog je šutljv i povučen te se ne uzbuđuje previše što se njegov najbolji prijatelj redovito šali na njegov račun. Tako oni, bit će funkcioniraju, a duhovi Inishereena kao da će preseliti u ovo maleno francusko mjesto i njihovo prijateljstvo naći će se na kušnji kada ondje na mjesec dana doseli Elsa (Galatea Belluggi), studentica iz Rennesa kako bi čuvala tetkinu kuću.

Ne čini se da je itko od ove dvojice ikad imao neku curu ili barem neku ozbiljniju vezu, a pomalo naivni Dog će se odmah zaljubiti u Elsu. Činit će se na prvu kao da je Mirales pomalo ljubomoran jer je ova djevojka pokraj njega naočitog, visokog i elokventnog, izabrala njegovog povučenog prijatelja. Praktički preko noći Dog će prekinuti kontakt s Miralesom, a ovog će to izluđivati, posebno jer je siguran da Elsa s njim nema nikakve ozbiljne namjere i da će ovaj vrlo brzo iz te veze izaći teško povrijeđen. Doduše, i Mirales će svojim ponašanjem doprinijeti činjenici da će umjesto prijateljstva, Dog odabrati curu. Ponašat će se on baš bezobrazno prema njoj, provocirati je, izazivati, glumatati i preseravati da je bolji od svog prijatelja.

Snimio je dugometražni debitant Jean-Baptiste Durand iznenađujuće dobru humornu dramu u kojoj je mladi francuski glumac Quenard još jednom potvrdio da je nova francuska zvijezda u nastajanju. Odličan je on kao glasni tip koji se ponaša dosta egoistično, a i ne skriva ostatku društva kako misli da je bolji od njih i da ne misli još dugo ostati u tom mjestu koje kao da ih sve guši. Poznata je to priča o životu u tim malim mjestima iz kojih je gotovo pa nemoguće pobjeći, a iako konflikt između Doga i Miralesa neće otići tako daleko i ekstremno kao u "Banshees of Inisherin", bit će i u tom iznenadnom prekidu prijateljstva nešto iracionalno.

Tako se barem čini Miralesu kojem je njegovo ponašanje prema Dogu bilo sasvim normalno, no do kraja će i on shvatiti da je griješio i da nije bio pošten ni prema svom prijatelju, a ni prema samom sebi. Snimio je Durand fino balansiranu humornu dramu u kojoj dobro hvata duh nezadovoljstva mladih ljudi koji kao da su zaglavili u takvim mjestima i ne vide izlaza. No, svjesni su oni da su za to dobrim dijelom i sami krivi jer ne čine baš ništa kako bi se njihova situacija promijenila. Bio je "Junkyard Dog" i iznenađujući hit u francuskim kinima, a prilično iznenađujuće je došao i do sedam nominacija za nagradu Cesar odnosno za francuski film godine. Među njima je i nominacija za film godine, originalni scenarij, a svo troje mladih glumaca je također zaslužilo nominaciju.

IMDB LINK 

 

Primjedbe