WITHOUT AIR (2023,MAĐ) - 7,5/10


 

Ana (Ágnes Krasznahorkai) je profesorica književnost u gimnaziji u mađarskom provincijskom gradiću. Čini se da je ona omiljena i u kolektivu i među učenicima koje na razne načine pokušava zainteresirati za nastavni program. Tako će ih za francuski simbolizam i pjesnike poput Baudelairea, Verlainea i Rimbauda pokušati zainteresirati na način da će im preporučiti gledanje filma "Total Eclipse" Poljakinje Agnieszke Holland. Kad otac jednog 17-godišnjeg učenika uhvati sina kako gleda film o pjesnicima koji su živjeli dosta raskalašeno i bili prilično divlji, žalit će se ravnateljici kako nastavnica kvari omladinu preporučujući im takve filmove.

I preko noći će se Anin život pretvoriti u kaos, kao da i sam po sebi on nije dosta problematičan. Brine ona za staru i bolesnu majku, njen muž je liječnik koji radi u inozemstvu i stalno je zove da pođe za njim, a vrlo brzo ta principjelna i karakterna žena naći će se u ozbiljnim problemima. Otac učenika koji se žalio je prilično moćan u mjestu, a nešto naizgled posve banalno pretvorit će se u veliki problem. Ana će se prvo naći u poziciji da se mora opravdavati pred školskim odborom, no njen slučaj vrlo brzo naći će se i na višim instancama. Kako škola ovisi o financiranju gradskih i regionalnih vlasti, tako će i ravnateljica vrlo brzo početi popuštati pred pritiscima, no Ana ne misli popustiti jer je uvjerena da nije učinila ništa pogrešno.

Pa isti film sam preporučila za gledanje brojnim ranijim generacijama i nitko se nikad nije bunio, ističe ona kao i da učenici od 17 godina više nisu djeca i da mogu sami donositi zaključke o sadržaju koji gledaju. No, ta mašinerija koja se uzbudila ne staje i Ana će vrlo brzo ostati sama. Svi oni s kojima je do jučer bila dobra počet će joj okretati leđa kako bi zaštitili sami sebe, a sjajno debitantski film mlade mađarske filmašice Katalin Moldovai prikazuje svo licemjerje današnjeg društva. I stilski je i tematski "Without Air" iznimno zanimljiv pa i kompleksan film, a odlična je i glumica koja je utjelovila profesoricu koja će na najgori mogući način početi shvaćati u kakvom to društvu zapravo živi,

Imali smo zadnjih nekoliko godina više filmova poput hrvatske "Zbornice" ili njemačkog kandidata za Oscara "Teacher's Lounge" sjajno prikazuju kako ludilo današnjeg društva utječe na pojedinca kroz primjer školskog kolektiva. U sva ta tri filma vidimo kako najbolje prolaze konformisti, beskičmenjaci koji ne talasaju, a očito je situacija identična po tom pitanju u sve tri zemlje. Vidimo da oni koji pokažu neki stav, imaju ideje koje odudaraju od zacrtanih normi ne prolaze dobro i trude se, ne prolaze najbolje i vrlo lako mogu postati društveni izopćenici što će se na kraju dogoditi i Ani.

IMDB LINK 

Primjedbe