MOTHER'S INSTINCT (2024,SAD) - 7/10


 

Tek negdje na trećini filma koji je ujedno i redateljski debi poznatog francuskog snimatelja i direktora fotografije Benoita Delhommea (The Scent of Green Papaya, The Theory of Everything, At Eternity's Gate, Free State of Jones) shvatio sam da mi je sve tu jako poznato. Kako i ne bi kad je "Mother's Instinct" zapravo remake hvaljenog belgijskog filma "Duelles" iz 2018. godine (kojem sam dao ocjenu 6,5!), melodrame koja će nakon nekog vremena prerasti u psihološki triler. Delhomme je vrijeme radnje ostavio negdje na prijelazu iz pedesete u šezdesete, a mjesto radnje premjestio je u Ameriku. U jednu od onih tipičnih suburbija u kojima žive obitelji neke srednje klase i u kojima muževi rade dok su supruge kućanice.

Celine (Anna Hathaway) i Alice (Jessica Chastain) su tako prve susjede i najbolje prijateljice čiji su sinovi Max i Theo devetogodišnjaci i također najbolji prijatelji. I vode oni naizgled tipične živote tih predgrađa s kakvima su nas upoznali Douglas Sirk, kasnije i Todd Haynes. Životi uz muževe (Josh Charles i Anders Danielsen Lie) gotovo pa djeluju na prvu savršeno i bezbrižno, no stravična tragedija sve će to promijeniti. Jednog dana Alice će primijetiti Celineinog sina Maxa da se pentra po ogradi balkona kako bi postavio kućicu za ptice. Pokušat će ona upozoriti Celine koja ne čuje ništa jer upravo usisava, a kada se dvije najbolje prijateljice popnu na gornji kat kuće, bit će prekasno. Dječak je već pao s balkona i poginuo, a ta će tragedija potpuno razdvojiti ove dvije obitelji i do jučer najbolje prijateljice.

Doduše, postupno ćemo dolaziti do spoznaje da su obje i ranije skrivale neku duboku traumu, a kod Alice će se početi razvijati paranoja i osjećaj da je Celine krivi zbog pogibije sina jedinca. Počet će se tu događati zaista neke čudne stvari, činit će nam se da je Alice ozbiljno zastranila, a sve to vodi prema potpuno neočekivanoj završnici filma. I dok je u početku Delhomme stvorio pravi sirkovsko - haynesovski ugođaj te tipične američke suburbije početka šezdesetih u kojoj život djeluje tako sigurno i bezbrižno, nakon šokantnog događaja dobiva sve to gotovo pa hičkokovske obrise. Iako inače i nisam fan remakeova, nije ovo na kraju bilo toliko loše, čak mi se "Mother's Instinct" svidio više od originala, možda i zbog dvije dobre glumice u glavnim ulogama čiji odnos i dinamika nosi zapravo cijelu ovu mračnu i misterioznu priču.

IMDB LINK 

Primjedbe