ADAGIO (2023,ITA) - 6,5/10


 

Stefano Sollima se u posljednjih 10, 15 godina isprofilirao kao vodeći talijanski majstor krimića. Imao je on nakon "Suburre" i serije "Gomorra" uspješnih (Sicario 2) i manje uspješnih (Without Remorse) izleta u Ameriku, autor je sjajne serije "ZeroZeroZero", a u glavnom programu festivala u Veneciji predstavio se još jednom kombinacijom krimi drame i trilera. Nažalost, "Adagio" nije na razini prijašnjih Solliminih filmova, a kao i što naziv sugerira, radnja se tu zaista odvija jako sporo. I nije to glavni program "Adagia", već činjenica da sve to djeluje dosta generički, ali i monotono.

Bez obzira što je Sollima ovdje spojio dva ponajbolja talijanska glumca posljednjih desetljeća (Pierfrancesca Favina i Tonija Servilla) koji su i najjači adut filma (pogotovo neprepoznatljivi Favino koji gotovo pa izgleda kao Shrek), bilo je to dosta ispod očekivanja. Vodi nas "Adagio" u Rim okolo kojeg bijesne požari i uzrokuju povremene nestanke struje, a 16-godišnjeg Manuela u svoju mrežu će uvući skupina korumpiranih karabinjera. Uhvatili su oni Manuela u nekom sitnom prekršaju pa ga ucijenili da mora za njih odraditi jedan poslić odnosno inkognito upasti u gay-club i snimiti poznatog političara u kompromitirajućoj situaciji. No, mlađahni Manuel će se uspaničariti i pobjeći prije nego što karabinjerima preda fotografije koje je snimio, a oni će krenuti za njim i ne znajući tko je njegov otac.

A Manuelov stari je Daytona (Servillo), nekadašnji šef lokalne kriminalne organizacije te će mladić pronaći skrovište u domu nekadašnjeg očeveg kolege Cammella (Favino). On je nedavno izašao iz zatvora gdje je "gulio" kaznu upravo zahvaljujući bivšem šefu, a tijekom neuspješne pljačke poginuo mu je sin, no unatoč svemu pokušat će on pomoći Manuelu. Prava je šteta što je Sollima film nepotrebno razvukao na više od dva sata jer imam dojam da bi to funkcioniralo puno bolje da traje 15 do 20 minuta kraće, no onda bi Sollima vjerojatno morao mijenjati naziv filma. Korektno je to i režirano i odglumljeno, no sličnih krimića smo se posljednjih godina u Italiji zaista mogli nagledati.

IMDB LINK 

Primjedbe